Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawka z kurczaka
Date: Mon, 1 Oct 2007 01:20:12 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 52
Message-ID: <fdpb16$l8c$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl> <fdp7ea$1sb$1@inews.gazeta.pl>
<fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl> <fdp9a9$fmk$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fdpa0m$8u$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw139.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1191194470 21772 83.6.212.139 (30 Sep 2007 23:21:10
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Sep 2007 23:21:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000777-4, 2007-09-30), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302963
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdpa0m$8u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
> >> miranka pisze:
> >>> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> >>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> > było
> >>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w
przygotowaniu.
> >>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego
wydania
> >>> "Kuchni polskiej".
> >>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> > obiera
> >>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> >>> mięsa.
> >>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza
rosołem,
> > do
> >>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos
musi
> >>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> >>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> > Żółtko
> >>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> > żeby
> >>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> >>> Anka
> >>>
> >>>
> >> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> >> mięso w warzywnym smaczku.
> >>
> >> --
> >> XL wiosenna
> >
> > Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
> >
> >
> >
> Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?
> :-)
> Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
> partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem:-)
Przespałem się trochę, zaraz wracam.
|