Data: 2007-10-09 18:57:41
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "MałaRuda" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fdp7ea$1sb$1@inews.gazeta.pl...
>
> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>
> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> "Kuchni polskiej".
> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> mięsa.
> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> Anka
Dzięki za przepisy, zacznę od Ikselkowego ;)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
|