Data: 2007-09-30 23:20:12
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdpa0m$8u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Panslavista pisze:
> > "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
> >> miranka pisze:
> >>> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> >>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> > było
> >>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w
przygotowaniu.
> >>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego
wydania
> >>> "Kuchni polskiej".
> >>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> > obiera
> >>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> >>> mięsa.
> >>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza
rosołem,
> > do
> >>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos
musi
> >>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> >>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> > Żółtko
> >>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> > żeby
> >>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> >>> Anka
> >>>
> >>>
> >> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> >> mięso w warzywnym smaczku.
> >>
> >> --
> >> XL wiosenna
> >
> > Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
> >
> >
> >
> Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?
> :-)
> Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
> partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem:-)
Przespałem się trochę, zaraz wracam.
|