Data: 2007-09-30 22:56:48
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
>> miranka pisze:
>>> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
>>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> było
>>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
>>> "Kuchni polskiej".
>>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> obiera
>>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
>>> mięsa.
>>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
>>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
>>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
>>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> Żółtko
>>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
>>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
>>> Anka
>>>
>>>
>> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
>> mięso w warzywnym smaczku.
>>
>> --
>> XL wiosenna
>
> Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
>
>
>
Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?
:-)
Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem:-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|