Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawka z kurczaka
Date: Mon, 01 Oct 2007 00:56:48 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <fdpa0m$8u$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl> <fdp7ea$1sb$1@inews.gazeta.pl>
<fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl> <fdp9a9$fmk$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: i...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: bls15.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1191193431 286 83.28.212.15 (30 Sep 2007 23:03:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Sep 2007 23:03:51 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.6 (Windows/20070728)
In-Reply-To: <fdp9a9$fmk$1@atlantis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302961
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
> news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
>> miranka pisze:
>>> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
>>> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>>>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
> było
>>>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>>> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
>>> "Kuchni polskiej".
>>> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
> obiera
>>> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
>>> mięsa.
>>> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
>>> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
>>> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
>>> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
> Żółtko
>>> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
>>> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
>>> Anka
>>>
>>>
>> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
>> mięso w warzywnym smaczku.
>>
>> --
>> XL wiosenna
>
> Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
>
>
>
Dobry wieczór! A Ty nie śpisz?
:-)
Ja właśnie zdecydowałam, że skoro jest tak późno, to nastawię następną
partię pomidorów do suszenia - nocna taryfa jest dobrym wynalazkiem:-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
|