Data: 2007-09-30 22:50:55
Temat: Re: potrawka z kurczaka
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
> miranka pisze:
> > "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
było
> >> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
> >
> > To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> > "Kuchni polskiej".
> > Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
obiera
> > się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> > mięsa.
> > Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
do
> > tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> > mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> > rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
Żółtko
> > zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
żeby
> > się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> > Anka
> >
> >
>
> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> mięso w warzywnym smaczku.
>
> --
> XL wiosenna
Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
|