Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawka z kurczaka
Date: Mon, 1 Oct 2007 00:50:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <fdp9a9$fmk$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl> <fdp7ea$1sb$1@inews.gazeta.pl>
<fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbw139.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1191192713 16084 83.6.212.139 (30 Sep 2007 22:51:53
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Sep 2007 22:51:53 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 000777-4, 2007-09-30), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:302960
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:fdp7s5$pe9$2@nemesis.news.tpi.pl...
> miranka pisze:
> > "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
> >> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie
było
> >> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
> >
> > To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> > "Kuchni polskiej".
> > Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu,
obiera
> > się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> > mięsa.
> > Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
do
> > tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> > mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> > rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło).
Żółtko
> > zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
żeby
> > się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> > Anka
> >
> >
>
> Ile szkół, tyle przepisów :-) Ja tam nie lubię mięsa na kwaśno. Lubię
> mięso w warzywnym smaczku.
>
> --
> XL wiosenna
Najlepsze są kawałki kurczaka w mocnym sosie koperkowym.
|