Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.astercity.n
et!news.aster.pl!not-for-mail
From: "MałaRuda" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl> <fdp7ea$1sb$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: potrawka z kurczaka
Date: Tue, 9 Oct 2007 20:57:41 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Lines: 30
Message-ID: <470bc883$0$30083$f69f905@mamut2.aster.pl>
NNTP-Posting-Date: 09 Oct 2007 18:29:23 GMT
NNTP-Posting-Host: 10.83.5.147
X-Trace: 1191954563 mamut2.aster.pl 30083 10.83.5.147:32952
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303486
Ukryj nagłówki
Użytkownik "miranka" <a...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fdp7ea$1sb$1@inews.gazeta.pl...
>
> "MałaRuda" <m...@p...onet.pl> wrote in message
> news:46fece9a$0$4877$f69f905@mamut2.aster.pl...
>> Jak się robi potrawkę z kurczaka? Widziałam, że Ikselka robi ale nie było
>> szczegółów... Proszę o przepis, bo lubię dania szybkie w przygotowaniu.
>
> To ja znam zupełnie inny przepis. Ten pochodzi z bardzo starego wydania
> "Kuchni polskiej".
> Rosół z kurczaka gotuje się jak zwykle. Po ugotowaniu i odcedzeniu, obiera
> się kuraka z kości, skóry i itp. tak, żeby zostały same czyste kawałki
> mięsa.
> Osobno w rondelku robi się zasmażkę z masła i mąki, rozprowadza rosołem,
> do
> tego wlewa sok z całej cytryny (mniej lub więcej, na wyczucie - sos musi
> mieć intensywnie cytrynowy smak) i surowe żółtko (najpierw w szklance
> rozmieszać z sosem i dopiero wlać do rondla, żeby się nie ścięło). Żółtko
> zdecydowanie poprawia kolor sosu. Do tego wrzucamy poporcjowane mięso,
> żeby
> się z powrotem podgrzało i podajemy na ugotowanym na sypko ryżu.
> Anka
Dzięki za przepisy, zacznę od Ikselkowego ;)
--
MałaRuda
(fotoblog: http://www.area.waw.pl)
|