« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-27 12:38:18
Temat: potrawy z kielbasajakie proste ale pomyslowe potrawy
mozna zrobic z kielbasy?
cos innego niz smazonka z cebula... ;)
natalia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-27 13:42:36
Temat: Re: potrawy z kielbasaNatalia wrote:
> jakie proste ale pomyslowe potrawy
> mozna zrobic z kielbasy?
> cos innego niz smazonka z cebula... ;)
Mozna zrobic chili con carne z kielbasa, albo fasolke po bretonsku... Nie
jest to tak proste, jak usmazenie kielbasy z cebula, ale tez nie bardzo
pracochlonne.
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 14:00:12
Temat: Re: potrawy z kielbasaNatalia <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> jakie proste ale pomyslowe potrawy
> mozna zrobic z kielbasy?
> cos innego niz smazonka z cebula... ;)
W czasach dość kryzysowych moja mama przerabiała mi zwyczajną w następujący
sposób:
Kiełbasę pokroić na kawałki wielkości 5-7 cm, naciąć podłużnie, ale nie
rozcinać do końca. W nacięcie kapnąć keczupem, wsadzić w to cebulę i
plasterek sera (tak na sztorc), całość spiąć dwiema wykałaczkami (w poprzek)
i na patelnię z plantą czy co kto tam woli (dawniej to był smalec).
Podsmażyć, w międzyczasie można nieco przykryć, żeby się lekko poddusiło,
podsmażyć tak, aby spód był chrupiący (kiełbasa musi mieć "zjadliwą" skórkę,
bo obieranie tego nie wchodzi w grę). Podawać z keczupem :).
Pozdrawiam
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 14:10:35
Temat: Re: potrawy z kielbasa> Natalia wrote:
> > jakie proste ale pomyslowe potrawy
> > mozna zrobic z kielbasy?
> > cos innego niz smazonka z cebula... ;)
>
> Mozna zrobic chili con carne z kielbasa, albo fasolke po bretonsku... Nie
> jest to tak proste, jak usmazenie kielbasy z cebula, ale tez nie bardzo
> pracochlonne.
a jak dokladnie robi sie fasolke po bretonsku?
pozdrowienia
natalia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 14:12:30
Temat: Re: potrawy z kielbasa> Natalia <k...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> > jakie proste ale pomyslowe potrawy
> > mozna zrobic z kielbasy?
> > cos innego niz smazonka z cebula... ;)
> W czasach dość kryzysowych moja mama przerabiała mi zwyczajną w następujący
> sposób:
> Kiełbasę pokroić na kawałki wielkości 5-7 cm, naciąć podłużnie, ale nie
> rozcinać do końca. W nacięcie kapnąć keczupem, wsadzić w to cebulę i
> plasterek sera (tak na sztorc), całość spiąć dwiema wykałaczkami (w poprzek)
> i na patelnię z plantą czy co kto tam woli (dawniej to był smalec).
> Podsmażyć, w międzyczasie można nieco przykryć, żeby się lekko poddusiło,
> podsmażyć tak, aby spód był chrupiący (kiełbasa musi mieć "zjadliwą" skórkę,
> bo obieranie tego nie wchodzi w grę). Podawać z keczupem :).
slyszalam cos o kotletach schabowych z kielbasy
nie bardzo to widze...
ktos jadl?
natalia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 15:04:26
Temat: Re: potrawy z kielbasaNatalia wrote:
> a jak dokladnie robi sie fasolke po bretonsku?
Wklejam z archiwum przepis Magdy (slonko). Ja robie podobnie, tylko nie
zageszczam maka, bo fasola rozgotowujac sie nadaje odpowiednia gestosc.
Fasolka po bretońsku
40 dag fasoli "Jasiek"
1-2 cebule
5 dag boczku
10 dag kiełbasy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
słodka papryka, sól, pieprz, cukier
Fasolkę wypłukać w zimnej wodzie, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować
w tej samej wodzie, w której sie moczyła. Na patelni podsmażyć boczek,
kiełbasę, cebulę (wszystko pokrojone w kostkę) i dodać do gotującej się
fasolki. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą,
pieprzem i cukrem (potrawa ma mieć słodko - winny smak). Na koniec zagęścić
potrawę zasmażką z łyżki mąki.
--
Pozdrawiam,
Ania
Moje aukcje: http://tinyurl.com/4t9sc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 15:08:41
Temat: Re: potrawy z kielbasaNatalia <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> slyszalam cos o kotletach schabowych z kielbasy
> nie bardzo to widze...
> ktos jadl?
A nie chodziło tu o kotlety z mortadeli? Zdaje się, że w dziale kiełbas
zazwyczaj to leżało (istnieje nadal?). I owszem, robiło się jak schabowe,
dało się zjadać, ale nigdy za tym nie przepadałam.
Atunia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 16:16:48
Temat: Re: potrawy z kielbasaA.L. wrote:
> 40 dag fasoli "Jasiek"
> 1-2 cebule
> 5 dag boczku
> 10 dag kiełbasy
> 2 łyżki koncentratu pomidorowego
> 1 łyżka mąki
> słodka papryka, sól, pieprz, cukier
>
>
> Fasolkę wypłukać w zimnej wodzie, namoczyć na noc. Następnego dnia
> ugotować w tej samej wodzie, w której sie moczyła. Na patelni
> podsmażyć boczek, kiełbasę, cebulę (wszystko pokrojone w kostkę)
Papryka też nie zaszkodzi.
> dodać do gotującej się fasolki. Dodać koncentrat pomidorowy.
Albo pomidorki bez skórki :)
Doprawić
> do smaku papryką, solą, pieprzem i cukrem (potrawa ma mieć słodko -
> winny smak). Na koniec zagęścić potrawę zasmażką z łyżki mąki.
Majeranek też nie zaszkodzi :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-27 22:03:55
Temat: Re: potrawy z kielbasa"Natalia" wrote in message
> jakie proste ale pomyslowe potrawy
> mozna zrobic z kielbasy?
> cos innego niz smazonka z cebula... ;)
> natalia
Np. kielbase/parowki z jablkami w piwie.
Kroisz kielbase/parowki na nieduze kilkucentymentrowe kawalki, duuzo cebuli
na polplasterki, kwasne jablka (np. antonowki) na osemki (wycinac tylko
srodek, skorka zostaje). Kielbase/parowki obsmazasz na rumiano, sypiesz
cebule i zrumieniasz lekko, obkladasz jablkami, podlewasz piwem, posypujesz
majerankiem, przykrywasz i dusisz na malym ogniu. zadnej soli, pieprzu,
nic... tylko majeranek.
Jablka rozapadaja sie na papke, cebula prawie tez, mieso przechodzi smakami,
cudnie pachnie majerankiem i jest boskie :-))) Do popijania oczywiscie piwo
;)
Bozenka z Wilna :-)
sloneczna miodzio dziewczyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-28 13:20:39
Temat: Re: potrawy z kielbasa> "Natalia" wrote in message
> > jakie proste ale pomyslowe potrawy
> > mozna zrobic z kielbasy?
> > cos innego niz smazonka z cebula... ;)
> > natalia
>
>
> Np. kielbase/parowki z jablkami w piwie.
> Kroisz kielbase/parowki na nieduze kilkucentymentrowe kawalki, duuzo cebuli
> na polplasterki, kwasne jablka (np. antonowki) na osemki (wycinac tylko
> srodek, skorka zostaje). Kielbase/parowki obsmazasz na rumiano, sypiesz
> cebule i zrumieniasz lekko, obkladasz jablkami, podlewasz piwem, posypujesz
> majerankiem, przykrywasz i dusisz na malym ogniu. zadnej soli, pieprzu,
> nic... tylko majeranek.
> Jablka rozapadaja sie na papke, cebula prawie tez, mieso przechodzi smakami,
> cudnie pachnie majerankiem i jest boskie :-))) Do popijania oczywiscie piwo
> ;)
>
> Bozenka z Wilna :-)
> sloneczna miodzio dziewczyna
wielkie dzieki, tylko jablka beda inne, nie antonowki,
lepsze zielone czy czerwone jablka?
nigdy nie robilam nic podobnego, z piwem
a propos potraw z kielbasa
wczoraj zrobilam leczo,
wyszlo b dobre
mniam
natalia
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |