Data: 2007-01-12 11:50:25
Temat: Re: powiedzcie czym smarowac chlebek razowy ?
Od: maciek kanski <n...@s...maila>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 12 Jan 2007 08:53:35 +0100, jangr wrote:
>> bo e/w tłuszcz w nabiale byłby raczej złym tłuszczem.
>
> Dlaczego złym? Ma bardzo szerokie spektrum tłuszczy od bardzo krótko
> łańcuchowych (nawet rozpuszczalnych w wodzie !) do długołańcuchowych.
> Enzymy. Jest OK.
ja patrzę tylko przez stosunek tłuszczy nasyconych/nienasyconych. Dla
produktów mlekopochodnych to mniej więcej 2:1 czyli uznaję to za
niekorzystne. Dla olejów roślinnych wynosi 1:10 albo i lepiej.
Natomiast co do rodzajów tłuszczy o których piszesz to się nie znam. Wiem
tylko, że aby skorzystać ze wzmacniającej właściwości tranu to nie
powinienem jadać innych tłuszczy na parę godzin przed i po zażyciu, bo mają
różne ścieżki trawienia.
Zdaję sobie sprawę, że być może spłycam tłuszcze do współczynnika
nasycone/nienasycone, ale tylko na taki poziom szczegółowości pozwalam sobie
w codziennej diecie.
Pozdrawiam
|