Data: 2006-11-17 09:45:21
Temat: Re: prośba o opinie grupowiczów
Od: "Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@g...SKASUJ-TO.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna*Opty* <K...@a...spam> napisał(a):
> I znowu bezmyślnie powtarzasz za światową proroślinną propagandą:
> Folacyny w sałacie jest - 38.0 mcg
> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20dx.ht
ml
> w brokułach (_surowych_) - 63.0 mcg
>
> a w żółtkach, o których media prawie milczą jest aż - 146 mcg ... :)
> http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c201p.ht
ml
Zapomnialas dodac, ze chodzi o 100 gram tychze zoltek. Surowych. To prawie
szesc sztuk, i to raczej z tych duzych jaj. Przyjmujac zapotrzebowanie na
poziomie 300 mcg, musialabys ich zjesc dziennie 12. Nawet Ty nie jadasz tylu
zoltek dziennie, myle sie?
> > a skutkiem niedoboru wit. B9 jest m. in. niedorozwoj ukladu nerwowego
> > noworodkow, powstajacy w pierwszych tygodniach ich zycia plodowego.
>
> Żółtkojadom (czyt. optymalnym) folacyny nie brakuje, więc i problemy z
> niedorozwojem ukł. nerwowego są tylko w Twojej zielonej wyobraźni,
> Cooler...
Prosze, nie wypowiadaj sie o zawartosci cudzej wyobrazni w sytuacji, gdy sama
widzisz cos, czego w rzeczywistosci nie ma. Nigdzie w swojej poprzedniej
wypowiedzi nie przywolywalem optymalnych ani nie pisalem o ich problemach z
ukladem nerwowym. Zapewne uwazasz, ze zwiekszenie wystepowania niedorozwoju
cewy nerwowej to wymysl wegetarian, lekarzy i farmaceutow?
> Można tylko się domyślać, jakie ilości wagowe zielonej surowizny* musi
> zjeść codziennie wege, żeby pokryć zapotrzebowanie:
> (polska norma: 280-340 mcg/dobę)
I co, ciezko Ci jest sie domyslic, ile i czego wegetarianin musi zjesc, by
pokryc to zapotrzebowanie? Przeciez to nic trudnego: wystarczy np. 150 g
gotowanego szpinaku plus 4 duze kromki (jakies 120 g) pelnoziarnistego
chleba. Albo 300 g gotowanego brokula. Albo 2 sztuki awokado. Mozliwosci jest
bardzo wiele i kazda znich wyglada ciekawiej, niz zaprowonowane przez Ciebie
12 zoltek.
> *foliany są wrażliwe na wysoką temperaturę.
Co nie znaczy, ze regula jest mniejsza ich zawartosc w produktach gotowanych,
niz surowych. Gotowanie produktow roslinnych zwieksza biodostepnosc witamin i
mineralow, poniewaz niszczy sciany komorkowe i pozwala zawartosci komorek
wydostac sie na zewnatrz.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|