Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-10-08 11:28:17

Temat: przepis
Od: "mateusz" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Składniki :

500 g filetów z surowego łososia, 500 g ziemniaków, 6 liści kapusty
włoskiej, pieprz, gałka muszkatołowa, sól, sok z cytryny, 4 łyżki
masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu z kostki, 150
g startego żółtego sera.

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Liście kapusty zblanszować w osolonej, wrzącej wodzie, następnie
przelać zimną wodą i osączyć. Ściąć płasko grube części liści.
Przygotować sos: masło roztopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Dolać rosół
i mleko cały czas mieszając, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w
plasterki. Połowę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,
przykryć połową liści kapusty i polać połową sosu. Łososia oprószyć
solą i pieprzem, skropić cytryną i wyłożyć na kapustę. Przykryć resztą
kapusty i ziemniakami. Polać resztą sosu. Piec około 40 minut w temp.
200°C. Po 20 minutach pieczenia, posypać startym serem żółtym. Podawać
na gorąco.

--
Mateusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-10-08 14:25:44

Temat: Re: przepis
Od: b...@i...pl (BEATA) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "mateusz" <k...@o...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, October 08, 2007 1:28 PM
Subject: przepis


> Składniki :
>
> 500 g filetów z surowego łososia, 500 g ziemniaków, 6 liści kapusty
> włoskiej, pieprz, gałka muszkatołowa, sól, sok z cytryny, 4 łyżki
> masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu z kostki, 150
> g startego żółtego sera.
>
> Sposób przyrządzenia:
>
> Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
> Liście kapusty zblanszować w osolonej, wrzącej wodzie, następnie
> przelać zimną wodą i osączyć. Ściąć płasko grube części liści.
> Przygotować sos: masło roztopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Dolać rosół
> i mleko cały czas mieszając, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w
> plasterki. Połowę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,
> przykryć połową liści kapusty i polać połową sosu. Łososia oprószyć
> solą i pieprzem, skropić cytryną i wyłożyć na kapustę. Przykryć resztą
> kapusty i ziemniakami. Polać resztą sosu. Piec około 40 minut w temp.
> 200°C. Po 20 minutach pieczenia, posypać startym serem żółtym. Podawać
> na gorąco.
>
> --
> Mateusz
>
>
>Czy zamiast łososia może byc panga albo dorsz ?


----------------------------------------------------
------------------
Fajne i smieszne. Zobacz najlepsze filmiki!

>>> http://link.interia.pl/f1bbb

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-10-08 14:30:48

Temat: Re: przepis
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

BEATA pisze:

>> Czy zamiast łososia może byc panga albo dorsz ?

Czy zamiast schabu mogą być żeberka?

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-10-08 14:51:28

Temat: Re: przepis
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Theli pisze:
> Ikselka pisze:
>> BEATA pisze:
>>
>>>> Czy zamiast łososia może byc panga albo dorsz ?
>>
>> Czy zamiast schabu mogą być żeberka?
>
> Nie przesadzaj. Spokojnie w tym przepisie lososia mozna zamienic na inna
> rybe (byle byla w postaci filetow) nic wiecej nie zmieniajac , a
> technika obrobki schabu i zeberek jednak jest inna.
>
> th
>
Ale nie da się przyrządzić schabowego z żeberek, zwłaszcza obróbka nie
ma tu znaczenia :-)
Łosoś to łosoś.
Podobnie jak z rybą w galarecie - panga nie zastąpi szczupaka.

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-10-08 14:52:07

Temat: Re: przepis
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:
> BEATA pisze:
>
>>> Czy zamiast łososia może byc panga albo dorsz ?
>
> Czy zamiast schabu mogą być żeberka?

Nie przesadzaj. Spokojnie w tym przepisie lososia mozna zamienic na inna
rybe (byle byla w postaci filetow) nic wiecej nie zmieniajac , a
technika obrobki schabu i zeberek jednak jest inna.

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-10-08 14:57:08

Temat: Re: przepis
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka pisze:

>
> Ale nie da się przyrządzić schabowego z żeberek, zwłaszcza obróbka nie
> ma tu znaczenia :-)

Ale technika ma.

> Łosoś to łosoś.

Owszem, ale akurat w tym przepisie podstaw za lososia inna rybe morska,
w filetach, mzoe byc sola, morszczuk czy cokolwiek innego - nic wiecej
nie zmieniajac otrzymasz tez dobre, podobnei wygladajace danie. Nadal
nie rozumiesz?


th





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-10-08 14:59:33

Temat: Re: przepis
Od: Ikselka <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Theli pisze:
> Ikselka pisze:
>
>>
>> Ale nie da się przyrządzić schabowego z żeberek, zwłaszcza obróbka nie
>> ma tu znaczenia :-)
>
> Ale technika ma.
>
>> Łosoś to łosoś.
>
> Owszem, ale akurat w tym przepisie podstaw za lososia inna rybe morska,
> w filetach, mzoe byc sola, morszczuk czy cokolwiek innego - nic wiecej
> nie zmieniajac otrzymasz tez dobre, podobnei wygladajace danie. Nadal
> nie rozumiesz?
>
>
> th
>
>
>
>
>
>
Rozumiem, że ma być też dobre.
Tyż można. Fakt, to nie żadna klasyka jest, takie sobie danko.

--
XL wiosenna

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-10-10 06:40:56

Temat: Re: przepis
Od: "Aneczka" <w...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

dobre to jest??

Użytkownik "mateusz" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fed4iq$smt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Składniki :
>
> 500 g filetów z surowego łososia, 500 g ziemniaków, 6 liści kapusty
> włoskiej, pieprz, gałka muszkatołowa, sól, sok z cytryny, 4 łyżki
> masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu z kostki, 150
> g startego żółtego sera.
>
> Sposób przyrządzenia:
>
> Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
> Liście kapusty zblanszować w osolonej, wrzącej wodzie, następnie
> przelać zimną wodą i osączyć. Ściąć płasko grube części liści.
> Przygotować sos: masło roztopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Dolać rosół
> i mleko cały czas mieszając, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w
> plasterki. Połowę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,
> przykryć połową liści kapusty i polać połową sosu. Łososia oprószyć
> solą i pieprzem, skropić cytryną i wyłożyć na kapustę. Przykryć resztą
> kapusty i ziemniakami. Polać resztą sosu. Piec około 40 minut w temp.
> 200°C. Po 20 minutach pieczenia, posypać startym serem żółtym. Podawać
> na gorąco.
>
> --
> Mateusz
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

potrawy z WOKA
Jak zrobic bigos
Mrożenie
Co zrobić z pączkami
Lincer? z konfiturą śliwkową??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »