Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!news.internetia.pl!ne
wsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "mateusz" <k...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: przepis
Date: Mon, 8 Oct 2007 13:28:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <fed4iq$smt$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ebe18.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1191843226 29405 83.14.134.18 (8 Oct 2007 11:33:46 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 8 Oct 2007 11:33:46 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:303385
Ukryj nagłówki
Składniki :
500 g filetów z surowego łososia, 500 g ziemniaków, 6 liści kapusty
włoskiej, pieprz, gałka muszkatołowa, sól, sok z cytryny, 4 łyżki
masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu z kostki, 150
g startego żółtego sera.
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
Liście kapusty zblanszować w osolonej, wrzącej wodzie, następnie
przelać zimną wodą i osączyć. Ściąć płasko grube części liści.
Przygotować sos: masło roztopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Dolać rosół
i mleko cały czas mieszając, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w
plasterki. Połowę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,
przykryć połową liści kapusty i polać połową sosu. Łososia oprószyć
solą i pieprzem, skropić cytryną i wyłożyć na kapustę. Przykryć resztą
kapusty i ziemniakami. Polać resztą sosu. Piec około 40 minut w temp.
200°C. Po 20 minutach pieczenia, posypać startym serem żółtym. Podawać
na gorąco.
--
Mateusz
|