Data: 2007-10-10 06:40:56
Temat: Re: przepis
Od: "Aneczka" <w...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
dobre to jest??
Użytkownik "mateusz" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:fed4iq$smt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Składniki :
>
> 500 g filetów z surowego łososia, 500 g ziemniaków, 6 liści kapusty
> włoskiej, pieprz, gałka muszkatołowa, sól, sok z cytryny, 4 łyżki
> masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 1 szklanka rosołu z kostki, 150
> g startego żółtego sera.
>
> Sposób przyrządzenia:
>
> Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
> Liście kapusty zblanszować w osolonej, wrzącej wodzie, następnie
> przelać zimną wodą i osączyć. Ściąć płasko grube części liści.
> Przygotować sos: masło roztopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Dolać rosół
> i mleko cały czas mieszając, zagotować. Ziemniaki obrać, pokroić w
> plasterki. Połowę wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,
> przykryć połową liści kapusty i polać połową sosu. Łososia oprószyć
> solą i pieprzem, skropić cytryną i wyłożyć na kapustę. Przykryć resztą
> kapusty i ziemniakami. Polać resztą sosu. Piec około 40 minut w temp.
> 200°C. Po 20 minutach pieczenia, posypać startym serem żółtym. Podawać
> na gorąco.
>
> --
> Mateusz
>
>
|