« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-23 17:18:34
Temat: przepis ze strony internetowej na lasagne LASAGNA BIAŁO-CZERWONA
RODZAJ PRZEPISU: ZAPIEKANKI
RODZAJ KUCHNI: WŁOSKA
RODZAJ PRZYGOTOWANIA: PIECZONE
SKŁADNIKI:
35 DAG GOTOWEGO MAKARONU LASAGNA,
20 DAG SERA SALAMI W PLASTERKACH,
5 JAJEK,
5 DAG STARTEGO SERA CHEDDAR,
3 ŁYŻKI STARTEGO PARMEZANU,
2 ŁYŻKI MASŁA,
2 ŁYŻKI MARGARYNY,
SÓL,
PIEPRZ.
SOS BESZAMELOWY :
2 ŁYŻKI MASŁA LUB MARGARYNY,
2 ŁYŻKI MĄKI,
3/4 SZKLANKI MLEKA,
1/4 ŁYŻECZKI BIAŁEGO PIEPRZU,
SÓL.
SOS MIĘSNO - POMIDOROWY :
40 DAG MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO,
50 DAG POMIDORÓW,
1 CEBULA,
10 DAG SELERA,
1 MARCHEW,
2 ŁYŻECZKI BAZYLII,
2 ŁYŻKI OLEJU,
2 ZĄBKI CZOSNKU.
PRZYGOTOWAĆ SOS BESZAMELOWY : NA MAŁYM OGNIU ROZGRZAĆ W GARNUSZKU
MASŁO, DODAĆ MĄKĘ I WYMIESZAĆ. GDY MASŁO PÓŁĄCZY SIĘ Z MĄKĄ, WLEWAĆ
POWOLI ZIMNE MLEKO I STALE MIESZAJĄC, GOTOWAĆ, AŻ SOS ZGĘSTNIEJE.
DOPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ I PIEPRZEM. PRZYGOTOWAĆ SOS MIĘSNO - POMIDOROWY
: CEBULĘ OBRAĆ, OPŁUKAĆ I POKROIĆ W PLASTERKI. CZOSNEK OBRAĆ, OPŁUKAĆ
I POSIEKAĆ. W DUŻYM RONDLU ZESZKLIĆ NA OLEJU CEBULĘ I CZOSNEK.
NASTĘPNIE DODAĆ WOŁOWINĘ I SMAŻYĆ JĄ, AŻ STRACI RÓŻOWY KOLOR. POMIDORY
SPARZYĆ, OBRAĆ ZE SKÓRKI I POKROIĆ W KOSTKĘ. SELER I MARCHEW OBRAĆ,
UMYĆ, POKROIĆ W PLASTERKI I RAZEM Z POMIDORAMI DODAĆ DO MIĘSA. WRZUCIĆ
BAZYLIĘ I DUSIĆ 35 MIN POD PRZYKRYCIEM NA MAŁYM OGNIU. NASTĘPNIE ZDJĄĆ
POKRYWKĘ I DUSIĆ POTRAWĘ JESZCZE 10 MIN. UGOTOWAĆ MAKARON I ODCEDZIĆ.
JAJKA UGOTOWAĆ NA TWARDO, OSTUDZIĆ W ZIMNEJ WODZIE, OBRAĆ ZE SKORUPEK
I POKROIĆ NA PLASTERKI. NACZYNIE DO ZAPIEKANIA WYSMAROWAĆ MARGARYNĄ,
PO CZYM UKŁADAĆ W NIM WARSTWAMI : MAKARON, SER SALAMI, JAJKA, SOS
MIĘSNO-POMIDOROWY, SER CHEDDAR, JAJKA, SOS BESZAMELOWY. NA WIERZCHU
UŁOŻYĆ WARSTWĘ MAKARONU, POSYPAĆ JĄ STARTYM PARMEZANEM I WIÓRKAMI
MASŁA. POTRAWĘ PIEC 30 MIN W PIEKARNIKU, W TEMP. 175 ST. C.
ŹRÓDŁO PRZEPISU: WŁASNE
OPINIE I KOMENTARZE:
REKLAMA
CZY WIESZ ŻE?
RYBY UKŁADAĆ NALEŻY NA SPECJALNYCH DŁUGICH PÓŁMISKACH POSTAWIONE
GRZBIETEM DO GÓRY; W PYSZCZEK WŁOŻYĆ LISTEK SAŁATY I UGARNIROWAĆ
NAOKOŁO ZIELENINĄ LUB JARZYNKAMI.
TOP 20
NAJCZĘŚCIEJ OGLĄDANE PRZEPISY
1. SAŁATKA FROU-FROU [346]
2. RYŻ PO CHIŃSKU [272]
3. RISOTTO [189]
4. CZICZKEBAB [175]
5. SUFLET Z ŻÓŁTEGO SERA [112]
[WIĘCEJ]
PRZEPIS DNIA
RYBA PO ŻYDOWSKU
SKŁADNIKI:
1 KG RYBY,
TŁUSZCZ DO SMAŻENIA,
20 DAG CEBULI,
2 ŻÓŁTKA,
50 ML BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA,
4 DAG RODZYNKÓW,
SÓL,
PIEPRZ,
SOK Z CYTRYNY DO SMAKU
OCZYSZCZONĄ RYBĘ ODFILETOWAĆ, ZDJĄĆ SKÓRE, UMYĆ, POKROIĆ NA PORCJE,
POSYPAĆ SOLĄ, SKROPIĆ SOKIEM Z CYTRYNY I POZOSTAWIĆ W CHŁODNYM MIEJSCU
NA 30 MIN. NASTĘPNIE RYBĘ OPRÓSZYĆ MĄKĄ I USMAŻYĆ. CEBULĘ OBRAĆ,
OPŁUKAĆ, DROBNO POKROIĆ, WYMIESZAĆ Z ŻÓŁTKAMI, WINEM I OPŁUKANYMI
RODZYNKAMI, DOPRAWIĆ DO SMAKU, POLAĆ RYBY I ZAPIEC.
--
Wyslano z portalu Gazeta.pl - http://www.gazeta.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-24 23:05:09
Temat: Re: przepis ze strony internetowej na lasagne
Użytkownik "Agnieszka Wostal" <w...@p...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:000801c1a42f$9ccbbaa0$0bb372c3@y5y1r2...
>
>
> OPINIE I KOMENTARZE:
>
Skąd ty mieszkasz??
pisz małymi literami
zastanów się co piszesz
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |