« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-10-09 07:12:37
Temat: pstrągJak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania w
byłeczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obkładam pietruszką i
do piekarnika....
A może ktoś ma lepszy pomysł?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-10-09 07:41:11
Temat: Re: pstrągPstraga zawsze w dwojaki sposob. Nacinam mu brzuszek, zeby zrobic
'kieszonke', sole go i zostawiam na moment w lodowce. Rozwijam folie
aluminiowa, smaruje ja troszke maslem. Klade pstraga i pakuje do 'kieszonki'
1) cebule pokrojona w plastry+wiorki masla
lub
2) bardzo duzo natki pietruszki a na wierzch rybki plastry cytryny - jedna
obok drugiej
Wszystko zawijamy w folie i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 min.
Smacznego
Ela
Marcin Maszybrocki <m...@p...katowice.pl> wrote in message
news:8rrr2f$euo$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Jak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania w
> byłeczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obkładam pietruszką
i
> do piekarnika....
>
> A może ktoś ma lepszy pomysł?
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-09 08:04:42
Temat: Re: pstrągja robie podobnie, z ta roznica ze nacieram pstraga pietruszka i rozmarynem
+ maselko w srodku rybki i na folii, sol, pieprz i cytryna...
15 minut w piekarniku w zawinietej folii a potem jeszcze do dziesieciu w
rozwinietej, zeby skorka sie przyrumienila.
Maselko z ktorym go podaje jest mocno czosnkowe
Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:39e1760e@news.vogel.pl...
> Pstraga zawsze w dwojaki sposob. Nacinam mu brzuszek, zeby zrobic
> 'kieszonke', sole go i zostawiam na moment w lodowce. Rozwijam folie
> aluminiowa, smaruje ja troszke maslem. Klade pstraga i pakuje do
'kieszonki'
> 1) cebule pokrojona w plastry+wiorki masla
> lub
> 2) bardzo duzo natki pietruszki a na wierzch rybki plastry cytryny -
jedna
> obok drugiej
>
> Wszystko zawijamy w folie i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 min.
> Smacznego
> Ela
>
> Marcin Maszybrocki <m...@p...katowice.pl> wrote in message
> news:8rrr2f$euo$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > Jak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania w
> > byłeczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obkładam
pietruszką
> i
> > do piekarnika....
> >
> > A może ktoś ma lepszy pomysł?
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-09 09:02:17
Temat: Re: pstrągprzepraszam, rzeczywiscie zapomnialam
ja uzywam jeszcze dodatkowo majeranek
Ela
Dorota <b...@f...hoga.pl> wrote in message
news:8rrtji$7us$1@news.tpi.pl...
> ja robie podobnie, z ta roznica ze nacieram pstraga pietruszka i
rozmarynem
> + maselko w srodku rybki i na folii, sol, pieprz i cytryna...
> 15 minut w piekarniku w zawinietej folii a potem jeszcze do dziesieciu w
> rozwinietej, zeby skorka sie przyrumienila.
> Maselko z ktorym go podaje jest mocno czosnkowe
>
> Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
> news:39e1760e@news.vogel.pl...
> > Pstraga zawsze w dwojaki sposob. Nacinam mu brzuszek, zeby zrobic
> > 'kieszonke', sole go i zostawiam na moment w lodowce. Rozwijam folie
> > aluminiowa, smaruje ja troszke maslem. Klade pstraga i pakuje do
> 'kieszonki'
> > 1) cebule pokrojona w plastry+wiorki masla
> > lub
> > 2) bardzo duzo natki pietruszki a na wierzch rybki plastry cytryny -
> jedna
> > obok drugiej
> >
> > Wszystko zawijamy w folie i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15 min.
> > Smacznego
> > Ela
> >
> > Marcin Maszybrocki <m...@p...katowice.pl> wrote in message
> > news:8rrr2f$euo$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > > Jak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania w
> > > byłeczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obkładam
> pietruszką
> > i
> > > do piekarnika....
> > >
> > > A może ktoś ma lepszy pomysł?
> > >
> > >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-09 09:29:07
Temat: Re: pstrągnacierasz go majerankiem czy tylko delikatnie posypujesz?
Jak duzo go uzywasz?
To dla mnie nowosc, koniecznie musze sprobowac
:-)
Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
news:39e1892d@news.vogel.pl...
> przepraszam, rzeczywiscie zapomnialam
> ja uzywam jeszcze dodatkowo majeranek
> Ela
>
> Dorota <b...@f...hoga.pl> wrote in message
> news:8rrtji$7us$1@news.tpi.pl...
> > ja robie podobnie, z ta roznica ze nacieram pstraga pietruszka i
> rozmarynem
> > + maselko w srodku rybki i na folii, sol, pieprz i cytryna...
> > 15 minut w piekarniku w zawinietej folii a potem jeszcze do dziesieciu w
> > rozwinietej, zeby skorka sie przyrumienila.
> > Maselko z ktorym go podaje jest mocno czosnkowe
> >
> > Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
> > news:39e1760e@news.vogel.pl...
> > > Pstraga zawsze w dwojaki sposob. Nacinam mu brzuszek, zeby zrobic
> > > 'kieszonke', sole go i zostawiam na moment w lodowce. Rozwijam folie
> > > aluminiowa, smaruje ja troszke maslem. Klade pstraga i pakuje do
> > 'kieszonki'
> > > 1) cebule pokrojona w plastry+wiorki masla
> > > lub
> > > 2) bardzo duzo natki pietruszki a na wierzch rybki plastry cytryny -
> > jedna
> > > obok drugiej
> > >
> > > Wszystko zawijamy w folie i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15
min.
> > > Smacznego
> > > Ela
> > >
> > > Marcin Maszybrocki <m...@p...katowice.pl> wrote in message
> > > news:8rrr2f$euo$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > > > Jak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania w
> > > > byłeczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obkładam
> > pietruszką
> > > i
> > > > do piekarnika....
> > > >
> > > > A może ktoś ma lepszy pomysł?
> > > >
> > > >
> > >
> > >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-09 10:39:42
Temat: Re: pstrąg> ja robie podobnie, z ta roznica ze nacieram pstraga pietruszka i
rozmarynem
Spróbuj mieszankę bazylia+tymianek - rewelacyjnie spisuje się z rybami
wszelkiego rodzaju
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-09 11:28:32
Temat: Re: pstrągposypuje go po prostu ale nie wcieram
...no troszke tego majeranku jest ale ryba cala czarna sie nie robi - bez
przesady.
sprobuj - pycha
Ela
Dorota <b...@f...hoga.pl> wrote in message
news:8rs2hr$l6n$1@news.tpi.pl...
> nacierasz go majerankiem czy tylko delikatnie posypujesz?
> Jak duzo go uzywasz?
> To dla mnie nowosc, koniecznie musze sprobowac
> :-)
>
> Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
> news:39e1892d@news.vogel.pl...
> > przepraszam, rzeczywiscie zapomnialam
> > ja uzywam jeszcze dodatkowo majeranek
> > Ela
> >
> > Dorota <b...@f...hoga.pl> wrote in message
> > news:8rrtji$7us$1@news.tpi.pl...
> > > ja robie podobnie, z ta roznica ze nacieram pstraga pietruszka i
> > rozmarynem
> > > + maselko w srodku rybki i na folii, sol, pieprz i cytryna...
> > > 15 minut w piekarniku w zawinietej folii a potem jeszcze do dziesieciu
w
> > > rozwinietej, zeby skorka sie przyrumienila.
> > > Maselko z ktorym go podaje jest mocno czosnkowe
> > >
> > > Użytkownik "Ela" <e...@b...com.pl> napisał w wiadomości
> > > news:39e1760e@news.vogel.pl...
> > > > Pstraga zawsze w dwojaki sposob. Nacinam mu brzuszek, zeby zrobic
> > > > 'kieszonke', sole go i zostawiam na moment w lodowce. Rozwijam folie
> > > > aluminiowa, smaruje ja troszke maslem. Klade pstraga i pakuje do
> > > 'kieszonki'
> > > > 1) cebule pokrojona w plastry+wiorki masla
> > > > lub
> > > > 2) bardzo duzo natki pietruszki a na wierzch rybki plastry
cytryny -
> > > jedna
> > > > obok drugiej
> > > >
> > > > Wszystko zawijamy w folie i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15
> min.
> > > > Smacznego
> > > > Ela
> > > >
> > > > Marcin Maszybrocki <m...@p...katowice.pl> wrote in message
> > > > news:8rrr2f$euo$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > > > > Jak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania
w
> > > > > byłeczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obkładam
> > > pietruszką
> > > > i
> > > > > do piekarnika....
> > > > >
> > > > > A może ktoś ma lepszy pomysł?
> > > > >
> > > > >
> > > >
> > > >
> > >
> > >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-09 17:25:04
Temat: Re: pstrągMarcin Maszybrocki <m...@p...katowice.pl> wrote:
> Jak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania w
> by"eczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obk"adam pietruszką i
> do piekarnika....
>
> A może ktoś ma lepszy pomys"?
Lepszymi pomyslami to tylko mozna pstraga popsuc. ;-) I wybacz -- po co
mu vegeta? *!§!#@!!!!!! Powaznie -- taka szlachetna i delikatna ryba
im prosciej przyrzadzona tym lepsza. W czasie urlopu udalo mi kupic
pstraga prosto z hodowli, a ze warunki byly raczej spartanskie, to tyle,
ze oproszylem go maka i rzucilem na patelnie z maslem. Czego trzeba
wiecej? Aha, cytryny, ew. galazke pietruszki.
Gdybym mial pod reka normalna kuchnie, to zrobilbym takiego swiezego
pstraga po prostu en bleu -- na niebiesko. Pstraga zabic, wypatroszyc,
pokropic octem (wsrod was tylko dla porzadku zaznacze, ze dobrym octem
winnym) i wlozyc do goracego krotkiego smaku (court-bouilon)
zawierajacego sporo octu lub wina. Na malym ogniu gotowac ok. 7-8
minut. (dla ryby ok. 150 gramowej). Wyjac -- sluz na luskach powinien
przybrac blekitne zabarwienie. Ozdobic pietruszka, podac z roztopionym
maslem lub jakims szlachetnym delikatnym sosem.
A ponadto przepisow na pstraga sa setki. Ale wielki znawca kuchni Jean
Giono pisal: "Nigdy z maslem, nigdy z migdalami. To nie gotowanie, to
produkcja tektury. Pominawszy pstraga na niebiesko, ludzie nie wiedza
jak go gotowac".
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-26 10:57:11
Temat: Re: pstrąg
Użytkownik Marcin Maszybrocki <m...@p...katowice.pl> w wiadomości
do grup dyskusyjnych napisał:8rrr2f$euo$...@s...icm.edu.pl...
> Jak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania w
> byłeczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obkładam pietruszką
i
> do piekarnika....
>
> A może ktoś ma lepszy pomysł?
>
ja dostalam przepis od bratowej bylam sceptycznie nzstawiona ale wyszlo
palce lizac
nafaszerowac pstraga (mozna go naciac w srodku to bedzie wiecej miejsca):
cebula w pol talarki
papryka w paski
pomidory w osemki
duzo czosnku
i prze rozne ziola wg. uznania posypacz wieszch i w srodku
sol pieprz
zszyc w folie i do piekarnika potem maselko i cytrynka
polecam
aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-10-26 12:21:52
Temat: Re: pstrąg> nafaszerowac pstraga (mozna go naciac w srodku to bedzie wiecej miejsca):
Rozumiem, że ten pstrąg to tęczak a nie zwykły potokowiec ???
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |