From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pstrąg
Date: Mon, 9 Oct 2000 19:25:04 +0200
Organization: Telezynski i Syn
Lines: 30
Message-ID: <1ei8zpy.5b5upo1rhgr1oN%wlos@tele.com.pl>
References: <8rrr2f$euo$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: po151.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 971112240 28539 213.76.110.151 (9 Oct 2000 17:24:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Oct 2000 17:24:00 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.2 (unregistered for 198 days)
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!news.tpi.pl!wlos
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35218
Ukryj nagłówki
Marcin Maszybrocki <m...@p...katowice.pl> wrote:
> Jak zrobić z niego przysmak na obiadek? o tej pory obtaczam drania w
> by"eczcze (czasem nie..) doprawiam wegetą i cytrynką, obk"adam pietruszką i
> do piekarnika....
>
> A może ktoś ma lepszy pomys"?
Lepszymi pomyslami to tylko mozna pstraga popsuc. ;-) I wybacz -- po co
mu vegeta? *!§!#@!!!!!! Powaznie -- taka szlachetna i delikatna ryba
im prosciej przyrzadzona tym lepsza. W czasie urlopu udalo mi kupic
pstraga prosto z hodowli, a ze warunki byly raczej spartanskie, to tyle,
ze oproszylem go maka i rzucilem na patelnie z maslem. Czego trzeba
wiecej? Aha, cytryny, ew. galazke pietruszki.
Gdybym mial pod reka normalna kuchnie, to zrobilbym takiego swiezego
pstraga po prostu en bleu -- na niebiesko. Pstraga zabic, wypatroszyc,
pokropic octem (wsrod was tylko dla porzadku zaznacze, ze dobrym octem
winnym) i wlozyc do goracego krotkiego smaku (court-bouilon)
zawierajacego sporo octu lub wina. Na malym ogniu gotowac ok. 7-8
minut. (dla ryby ok. 150 gramowej). Wyjac -- sluz na luskach powinien
przybrac blekitne zabarwienie. Ozdobic pietruszka, podac z roztopionym
maslem lub jakims szlachetnym delikatnym sosem.
A ponadto przepisow na pstraga sa setki. Ale wielki znawca kuchni Jean
Giono pisal: "Nigdy z maslem, nigdy z migdalami. To nie gotowanie, to
produkcja tektury. Pominawszy pstraga na niebiesko, ludzie nie wiedza
jak go gotowac".
Wladyslaw
|