Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia risotto

Grupy

Szukaj w grupach

 

risotto

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-18 14:15:24

Temat: risotto
Od: "pola" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich. Od jakiegos czasu was czytam, a dzis pierwszy raz się
odzywam. Potrzebuję dobry przepis na risotto z kurczakiem.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Pola

PS Byłoby dobrze, żeby nie było zbyt pracochłonne, bo z moi skrzatem (8
m-cy) mam ograniczony czas


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-19 09:58:05

Temat: RE: risotto
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora

>
> Witam wszystkich. Od jakiegos czasu was czytam, a dzis
> pierwszy raz się
> odzywam. Potrzebuję dobry przepis na risotto z kurczakiem.
> Z góry dziękuję za pomoc.
> Pozdrawiam
> Pola
>
> PS Byłoby dobrze, żeby nie było zbyt pracochłonne, bo z moi
> skrzatem (8
> m-cy) mam ograniczony czas
>
>
Witam!
Ja co prawda nie z kurczakiem ale z wędzonką krotoszyńską taką miękką nie
parzoną wczoraj zrobiłam i było pycha.
Ryż około 1.5 szklanki
pieczarki 20-30 dkg
mięsko 20 dkg(wędlinka najlepiej szynka parmeńska a jak nie ma to coś innego
do smaku)
puszka pomidorów (zamienne słoiczek przecieru)
cebula
czosnek
kukurydza zamienne z groszkiem (mrożonym)
ducros przyprawa do makaronu i ryżu (dla leniwych) albo zioła:
papryka,bazylia,oregano,imbir,chilli i co kto tam lubi do smaku
wrzątek albo wywar
ser do posypania
Robię to tak ryż smażę na oleju w głębszym garnku aż będzie złoty na to
wrzucam w kostke pokrojone pieczarki, potem mięsko i pomidory mogą być z
puszki albo jak nie ma to przecier pomidorowy najlepiej pudliszki. W wersji
ulepszonej czasami bo teraz matka karmiąca jestem dodaję do smażenia cebulkę
i czosnek. Po dodaniu pomidorów zalewam wszystko wrzątkiem lub wywarem i
dodaję przypraw pod koniec gotowania dodaję kukurydzy albo groszku. Czekam
aż się woda wygotuje i się ogólnie wszystko sypkie zrobi (chociaż czasem
jest mokre) i na talerz a na to ser starty i wcinamy .Pycha wczoraj było aż
na dzisiaj zostało.
A Ty chcesz z kurczakiem więc ja robiłam to tak że podsmażałam małe
kosteczki mięsa z kurczaka oddzielnie na patelni a potem wrzucałam do gara z
ryżem też jest fajne.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-19 14:40:13

Temat: Re: risotto
Od: "pola" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wielkie dzięki,
aha, ja jak karmiłam piersią to zamiast cebuli i czosnku używałam pora
(zostało mi to zresztą dzo dzisiaj), smakuje super, a w smaku jeste
delikatniejsze.
Pozdrawiam
Pola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-19 14:46:20

Temat: Re: risotto
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Witam!
> Ja co prawda nie z kurczakiem ale z wędzonką krotoszyńską taką miękką nie
> parzoną wczoraj zrobiłam i było pycha.
> Ryż około 1.5 szklanki

Wybaczcie ingnorantce - ten ryz ma byc surowy czy ugotowany?
Pozdrawiam,
AniaR

PS. Asiu - dzis robie Twoj blok!


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-19 14:56:53

Temat: Re: risotto
Od: "Jarx" <j...@k...chip.pl> szukaj wiadomości tego autora

pierś z kurczaka (może byc indyk, lub biodrówka)
1 kalarepka
1/2 kg marchewki
1/3 kg fasolki szparagowej
1 duza cebula ale niekoniecznie
2 szklanki ryżu
sól pieprz do smaku
kurczaka podsmażamy delikatnie dodajemy warzywa sól i przeprz
to wszystko do garnka wsypujemy ryż i 3 1/2 szklanki wody
dusimy aż ryż zacznie pęczniec
następnie garczek do poduszek na ok. 1 godz. i gotowe
smacznego Megi
Użytkownik "pola" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b2tf6d$hrn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich. Od jakiegos czasu was czytam, a dzis pierwszy raz się
> odzywam. Potrzebuję dobry przepis na risotto z kurczakiem.
> Z góry dziękuję za pomoc.
> Pozdrawiam
> Pola
>
> PS Byłoby dobrze, żeby nie było zbyt pracochłonne, bo z moi skrzatem (8
> m-cy) mam ograniczony czas
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-19 15:18:19

Temat: Re: risotto
Od: "Miranka" <a...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora


"pola" <p...@w...pl> wrote in message
news:b2tf6d$hrn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich. Od jakiegos czasu was czytam, a dzis pierwszy raz się
> odzywam. Potrzebuję dobry przepis na risotto z kurczakiem.

U mnie risotto zawsze jest następnego dnia po pieczonym kurczaku:) Jest nas
troje w domu, więc na drugi dzień zawsze zostaje co najmniej ćwiartka.
Obieram mięso, kroję w kostkę (skórkę też - to ona nadaje smak), wrzucam z
powrotem do szkła w którym piekł się kurak (na dnie jest zawsze jeszcze
trochę tłuszczu z pieczenia), dorzucam usmażone osobno pieczarki, pokrojony
pęczek natki, posypuję oregano i curry, dorzucam ugotowany wcześniej ryż,
mieszam, na wierzchu rozmazuję kilka łyżek lekko osolonej śmietany, na to
ser żółty starty (albo w plasterkach) i do pieca na ~ 20-30 min.
Nie jest to pracochłonne danie. Ryż gotuje się sam, postać trzeba tylko przy
pieczarkach, ale można je usmażyć wcześniej, w dowolnym momencie.
Smacznego


--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-19 15:57:00

Temat: RE: risotto
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska) szukaj wiadomości tego autora



>
> > Witam!
> > Ja co prawda nie z kurczakiem ale z wędzonką krotoszyńską
> taką miękką nie
> > parzoną wczoraj zrobiłam i było pycha.
> > Ryż około 1.5 szklanki
>
> Wybaczcie ingnorantce - ten ryz ma byc surowy czy ugotowany?
> Pozdrawiam,
> AniaR
>
> PS. Asiu - dzis robie Twoj blok!
>
Aniu ryż jak najbardziej surowy.
Włanie moje dziecię pożera torebkę z chusteczkami.
A co do bloku to super, napisz koniecznie jak Ci się udał i jak smakował.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-19 16:50:41

Temat: Re: risotto
Od: "Agata Mryczko" <a...@g...univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "pola" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b2tf6d$hrn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich. Od jakiegos czasu was czytam, a dzis pierwszy raz się
> odzywam. Potrzebuję dobry przepis na risotto z kurczakiem.

Witaj, wygrzebalam w swoim zeszyciku taki oto przepis na rizotto:
SKLADNIKI:
1 szklanka ryzu, 2 lyzki masla, 3 lyzki oleju, 3/4 szklanki rosolu,
20dag pieczarek,1 cebula,3 pomidory, 1 upiieczona piers z
kurczaka,mrozone/swieze brokuly,koperek, pieprz, sol
Ryz zalac woda- pomoczyc kilka minut odsaczyc. Na patelni rozgrzac olej,
wrzucic ryz i smazyc az bedzie szlkisty.Wlac rosol, przykryc i gotowac na
mamym ogniu az ryz go wchlonie.
Pieczarki umyc obrac(jak kto woli), pokroic na duze kawalki, przesmarzyc
razem z cebulka( tesz pokrojona) na zloto.
Brokuly ugotowac w osolonej wodzie,pomidory obrac ze skorki, pokroic w
osemki przesmarzyc
pokroic kurczakas, wymieszac razem wszystkie skladniki., przyprawic.
wlozyc do wysmarowanej tluszczem formy, wstawic na ok. 15 min. do nagrzanego
piekarnika - wyjac posypac koperkiem.
smaCZNEGO:))
(dobre to jest calkiem, mialam okazje osobiscie robic:)

pozdrawiam
agata
a...@g...univ.gda.pl




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-19 21:11:17

Temat: Re: risotto
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

<a...@p...onet.pl> wrote:

> > Witam!
> > Ja co prawda nie z kurczakiem ale z wędzonką krotoszyńską taką miękką nie
> > parzoną wczoraj zrobi"am i by"o pycha.
> > Ryż oko"o 1.5 szklanki
>
> Wybaczcie ingnorantce - ten ryz ma byc surowy czy ugotowany?


Risotto robi sie zawsze z ryzu suchego, wstepnie podsamzonego na oleju,
a nastepnie gotowanego w rosole.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co zrobic z łopatki wieprzowej?
Sklarowane maslo- jak przyrzadzic?
pieczarki i co z nich...
Kisz z brokulami( lub brukselka i serem feta) lub...Kisz z .....
Cos z orzechow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »