Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!n
ews.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Miranka" <a...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: risotto
Date: Wed, 19 Feb 2003 16:18:19 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 21
Message-ID: <b30779$dr4$1@inews.gazeta.pl>
References: <b2tf6d$hrn$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 5-bem-2.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1045667882 14180 62.121.81.5 (19 Feb 2003 15:18:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Feb 2003 15:18:02 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-User: annaw
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147154
Ukryj nagłówki
"pola" <p...@w...pl> wrote in message
news:b2tf6d$hrn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich. Od jakiegos czasu was czytam, a dzis pierwszy raz się
> odzywam. Potrzebuję dobry przepis na risotto z kurczakiem.
U mnie risotto zawsze jest następnego dnia po pieczonym kurczaku:) Jest nas
troje w domu, więc na drugi dzień zawsze zostaje co najmniej ćwiartka.
Obieram mięso, kroję w kostkę (skórkę też - to ona nadaje smak), wrzucam z
powrotem do szkła w którym piekł się kurak (na dnie jest zawsze jeszcze
trochę tłuszczu z pieczenia), dorzucam usmażone osobno pieczarki, pokrojony
pęczek natki, posypuję oregano i curry, dorzucam ugotowany wcześniej ryż,
mieszam, na wierzchu rozmazuję kilka łyżek lekko osolonej śmietany, na to
ser żółty starty (albo w plasterkach) i do pieca na ~ 20-30 min.
Nie jest to pracochłonne danie. Ryż gotuje się sam, postać trzeba tylko przy
pieczarkach, ale można je usmażyć wcześniej, w dowolnym momencie.
Smacznego
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|