Data: 2003-02-19 15:18:19
Temat: Re: risotto
Od: "Miranka" <a...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"pola" <p...@w...pl> wrote in message
news:b2tf6d$hrn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam wszystkich. Od jakiegos czasu was czytam, a dzis pierwszy raz się
> odzywam. Potrzebuję dobry przepis na risotto z kurczakiem.
U mnie risotto zawsze jest następnego dnia po pieczonym kurczaku:) Jest nas
troje w domu, więc na drugi dzień zawsze zostaje co najmniej ćwiartka.
Obieram mięso, kroję w kostkę (skórkę też - to ona nadaje smak), wrzucam z
powrotem do szkła w którym piekł się kurak (na dnie jest zawsze jeszcze
trochę tłuszczu z pieczenia), dorzucam usmażone osobno pieczarki, pokrojony
pęczek natki, posypuję oregano i curry, dorzucam ugotowany wcześniej ryż,
mieszam, na wierzchu rozmazuję kilka łyżek lekko osolonej śmietany, na to
ser żółty starty (albo w plasterkach) i do pieca na ~ 20-30 min.
Nie jest to pracochłonne danie. Ryż gotuje się sam, postać trzeba tylko przy
pieczarkach, ale można je usmażyć wcześniej, w dowolnym momencie.
Smacznego
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|