Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgat
e.onet.pl!newsgate.pl
From: j...@s...pl (Joanna Michalska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: RE: risotto
Date: 19 Feb 2003 10:58:05 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 46
Message-ID: <000201c2d7fd$66e0c720$4d1119d5@olrt>
References: <b2tf6d$hrn$1@atlantis.news.tpi.pl>
Reply-To: <j...@s...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1045648685 23939 192.168.240.245 (19 Feb 2003 09:58:05 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Feb 2003 09:58:05 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook CWS, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from witosa1a18 [213.25.17.77] by rumba.samba.pl (SMTPD32-4.06) id
A62442D0114; Wed, 19 Feb 2003 11:02:12 +01d0
X-Received: from witosa1a18 [213.25.17.77] by rumba.samba.pl (SMTPD32-4.06) id
A62442D0114; Wed, 19 Feb 2003 11:02:12 +01d0
X-Received: from witosa1a18 [213.25.17.77] by rumba.samba.pl (SMTPD32-4.06) id
A62442D0114; Wed, 19 Feb 2003 11:02:12 +01d0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:147080
Ukryj nagłówki
>
> Witam wszystkich. Od jakiegos czasu was czytam, a dzis
> pierwszy raz się
> odzywam. Potrzebuję dobry przepis na risotto z kurczakiem.
> Z góry dziękuję za pomoc.
> Pozdrawiam
> Pola
>
> PS Byłoby dobrze, żeby nie było zbyt pracochłonne, bo z moi
> skrzatem (8
> m-cy) mam ograniczony czas
>
>
Witam!
Ja co prawda nie z kurczakiem ale z wędzonką krotoszyńską taką miękką nie
parzoną wczoraj zrobiłam i było pycha.
Ryż około 1.5 szklanki
pieczarki 20-30 dkg
mięsko 20 dkg(wędlinka najlepiej szynka parmeńska a jak nie ma to coś innego
do smaku)
puszka pomidorów (zamienne słoiczek przecieru)
cebula
czosnek
kukurydza zamienne z groszkiem (mrożonym)
ducros przyprawa do makaronu i ryżu (dla leniwych) albo zioła:
papryka,bazylia,oregano,imbir,chilli i co kto tam lubi do smaku
wrzątek albo wywar
ser do posypania
Robię to tak ryż smażę na oleju w głębszym garnku aż będzie złoty na to
wrzucam w kostke pokrojone pieczarki, potem mięsko i pomidory mogą być z
puszki albo jak nie ma to przecier pomidorowy najlepiej pudliszki. W wersji
ulepszonej czasami bo teraz matka karmiąca jestem dodaję do smażenia cebulkę
i czosnek. Po dodaniu pomidorów zalewam wszystko wrzątkiem lub wywarem i
dodaję przypraw pod koniec gotowania dodaję kukurydzy albo groszku. Czekam
aż się woda wygotuje i się ogólnie wszystko sypkie zrobi (chociaż czasem
jest mokre) i na talerz a na to ser starty i wcinamy .Pycha wczoraj było aż
na dzisiaj zostało.
A Ty chcesz z kurczakiem więc ja robiłam to tak że podsmażałam małe
kosteczki mięsa z kurczaka oddzielnie na patelni a potem wrzucałam do gara z
ryżem też jest fajne.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|