« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-24 17:10:53
Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
Krysia Thompson wrote:
>
> brazowych cukrow jest kilka odmian, w zaleznosci od zawartosci
> melasy - ja lubie ten najciemniejszy, najmocniejszy w smaku, a
> reszta rodziny woli taki, co wyglada jak mokry piasek ;)
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
Ja tez uzywam ten najciemniejszy - ma dla mnie najbardziej orzechowy smak. Creme
brulee zrobiony z brazowym cukrem trzcinowym jest moim zdaniem duzo lepszy niz z
bialym cukrem.
Najwazniejsza roznica jest to, ze brazowy cukier z trzciny cukrowej smakuje
zupelnie inaczej, niz tez z burakow. Dla mnie ten z trzciny jest pyszny i
niedrogi ( u nas okolo $1.30 za kilogram), natomiast ten brazowy z burakow ma
dla mnie posmak nikotynowy :)) no i jest bardzo drogi.
Brazowy cukier trzcinowy jest wspanialy w wypiekach, budyniach, w kompotach, w
salatkach owocowych, jak rowniez dodany jako przyprawa do pieczeni wieprzowej z
suszonymi sliwkami, czy zmieszany z sosem teriyaki do zapiekania ryby, czy w
innych potrawach, gdzie wystepuje slodko-kwasny element. Naprawde polecam.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |