Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: roznica: cukier brazowy a biały

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: roznica: cukier brazowy a biały

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-24 17:10:53

Temat: Re: roznica: cukier brazowy a biały
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Krysia Thompson wrote:

>
> brazowych cukrow jest kilka odmian, w zaleznosci od zawartosci
> melasy - ja lubie ten najciemniejszy, najmocniejszy w smaku, a
> reszta rodziny woli taki, co wyglada jak mokry piasek ;)
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana

Ja tez uzywam ten najciemniejszy - ma dla mnie najbardziej orzechowy smak. Creme
brulee zrobiony z brazowym cukrem trzcinowym jest moim zdaniem duzo lepszy niz z
bialym cukrem.

Najwazniejsza roznica jest to, ze brazowy cukier z trzciny cukrowej smakuje
zupelnie inaczej, niz tez z burakow. Dla mnie ten z trzciny jest pyszny i
niedrogi ( u nas okolo $1.30 za kilogram), natomiast ten brazowy z burakow ma
dla mnie posmak nikotynowy :)) no i jest bardzo drogi.

Brazowy cukier trzcinowy jest wspanialy w wypiekach, budyniach, w kompotach, w
salatkach owocowych, jak rowniez dodany jako przyprawa do pieczeni wieprzowej z
suszonymi sliwkami, czy zmieszany z sosem teriyaki do zapiekania ryby, czy w
innych potrawach, gdzie wystepuje slodko-kwasny element. Naprawde polecam.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

dobry chinski sos do ryzu
Krem do tortu
Re: chrupicy chlebek
Co zrobić z nadmiarem wędliny?
Lody "Pascha"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »