Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!priapus.visi.co
m!orange.octanews.net!news.octanews.net!green.octanews.net!news-out.octanews.ne
t!news.glorb.com!wn51feed!worldnet.att.net!207.217.77.102!elnk-nf2-pas!elnk-pas
-nf1!newsfeed.earthlink.net!sn-xit-02!sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-01!supernews
.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: roznica: cukier brazowy a biały
Date: Sat, 24 Apr 2004 10:10:53 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <c6ako3$1oa$1@atlantis.news.tpi.pl> <c6b297$7ol$1@news.onet.pl>
<u...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 27
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198224
Ukryj nagłówki
Krysia Thompson wrote:
>
> brazowych cukrow jest kilka odmian, w zaleznosci od zawartosci
> melasy - ja lubie ten najciemniejszy, najmocniejszy w smaku, a
> reszta rodziny woli taki, co wyglada jak mokry piasek ;)
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
Ja tez uzywam ten najciemniejszy - ma dla mnie najbardziej orzechowy smak. Creme
brulee zrobiony z brazowym cukrem trzcinowym jest moim zdaniem duzo lepszy niz z
bialym cukrem.
Najwazniejsza roznica jest to, ze brazowy cukier z trzciny cukrowej smakuje
zupelnie inaczej, niz tez z burakow. Dla mnie ten z trzciny jest pyszny i
niedrogi ( u nas okolo $1.30 za kilogram), natomiast ten brazowy z burakow ma
dla mnie posmak nikotynowy :)) no i jest bardzo drogi.
Brazowy cukier trzcinowy jest wspanialy w wypiekach, budyniach, w kompotach, w
salatkach owocowych, jak rowniez dodany jako przyprawa do pieczeni wieprzowej z
suszonymi sliwkami, czy zmieszany z sosem teriyaki do zapiekania ryby, czy w
innych potrawach, gdzie wystepuje slodko-kwasny element. Naprawde polecam.
Magdalena Bassett
|