« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-12-17 11:10:37
Temat: rybaMam pytanko czy ryby przed "obrobka cieplna" moczy sie w zalewie tak jak
miesko?
a jesli tak to w jakiej i jak dlugo?
Pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-12-17 11:15:12
Temat: Re: rybaUżytkownik Jerzy Kozłowski napisał:
> Mam pytanko czy ryby przed "obrobka cieplna" moczy sie w zalewie tak jak
> miesko?
A "mięsko" się moczy?
--
pa, BasiaBjk, co nie moczy... no, poza dziobem może.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 11:45:30
Temat: Re: rybaBasiaBjk napisał(a):
> Użytkownik Jerzy Kozłowski napisał:
>
>> Mam pytanko czy ryby przed "obrobka cieplna" moczy sie w zalewie tak
>> jak miesko?
>
>
> A "mięsko" się moczy?
moczy sie moczy ino kota sie nie wyzyma....
nie rozumiem oczywiscie ze sie moczy ....
Jerzy z lekka zagubiony...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 12:48:32
Temat: Re: ryba>
> > A "mięsko" się moczy?
> moczy sie moczy ino kota sie nie wyzyma....
> nie rozumiem oczywiscie ze sie moczy ....
> Jerzy z lekka zagubiony...
Mięsko się moczy albo nie moczy. Zależy co chcesz osiągnąć. Niektóre mięska
(jak np schab czy cielęcinę) się tylko naciera przyprawami. Baraninę czy
wołowinę na ogół się moczy. O moczeniu ryby nie słyszałam. Natrzeć
przyprawami, ew. skropić sokiem z cytryny - i już. Przy czym owo mięsko
można moczyć kilka dni. Ryba trzymana po przyprawieniu przez kilka dni , hm,
hm , myślę, że pies by się też struł.
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 13:03:26
Temat: Re: rybaO moczeniu ryby nie słyszałam. Natrzeć
> przyprawami, ew. skropić sokiem z cytryny - i już. Przy czym owo mięsko
> można moczyć kilka dni. Ryba trzymana po przyprawieniu przez kilka dni , hm,
> hm , myślę, że pies by się też struł.
> Pozdrówka - Agnieszka
>
tu racja... moze w takim razie precyzyjniej sie zapytam czy jest sens
nacierac przyprawami i niech sie maceruje 2- 3 godziny????
pozdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 15:17:05
Temat: Re: ryba
Użytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl> napisał w wiadomości
news:cpuern$p3t$2@pippin.nask.net.pl...
> Mam pytanko czy ryby przed "obrobka cieplna" moczy sie w zalewie tak jak
> miesko?
> a jesli tak to w jakiej i jak dlugo?
Najczęściej się soli i odstawia na godzinę, czasami skrapia sokiem z
cytryny, sporadycznie białym winem traktuje - pieprzem już nie tak
sporadycznie - i w chłodne miejsce na 30 minut do godziny (flądrę nawet na
3 godziny)... niejedną z postaci piwnego karpia zalewa się octem na godzinę,
niejaką flądrę po normandzku wrzuca się w zalewę z wody i słodkiego wina
(1:2) na 24 godziny; łosoś fajnie idzie, gdy go na dobę w zalewę ze szklanki
octu i takiejże szklanki madery topić wypadnie; solę na trzy godziny można
obsmarować musztardą, sokiem z cytryny, oliwą i nacią pietruchy; sardynki do
niektórych potraw moczyć można w mleku, śledzie zresztą też, czasami tak
moczę karpia przez smażeniem - od godziny do kilku godzin - kiedyś musiałem
szybko wyjechać i karp stał trzy dni, mleko skwaśniało i zrobił się serek,
ale po wysuszeniu ryby smaczną była bardzo; do makreli można wycisnąć sok z
cebuli, z cytryny, dodać do tego nieco oliwy, soli i pieprzu i zakryć w
chłodzie na kilka godzin; jakakolwiek rybę zalać można na 2 - 4 godziny
sosem z majonezu zabielonego chrzanem, doprawionego rodzynkami i przecierem
pomidorowym, z pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny - tradycyjnie zalewa się
już zrobioną rybę i to będzie zwane 'w sosie wiedeńskim', albo po mojemu,
gołego karpia tym zalewamy, a potem osuszywszy ściereczką i obtoczywszy w
kardamonie pieczemy lub smażymy, jak kto woli; można na 24 godziny zrobić
zalewę z maggi, wody i octu; można marynatę zrobić z oliwy, ostrej papryki,
cebuli, soli, soku z cytryny, wody, liści laurowych, tymianku etc...; jak
lubisz rybę na surowo to na 5 lub więcej dni w soku z cytryny w lodówce
trzymaj z dodatkiem soli i imbiru; a jaka pychota jak się w soku z
grapefruita kilka godzin pomoczy filecik jakiś...
Pozdrawiam
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 15:42:33
Temat: Re: ryba
> Mam pytanko czy ryby przed "obrobka cieplna" moczy sie w zalewie tak jak
> miesko?
> a jesli tak to w jakiej i jak dlugo?
Moczy się w solance (kilka-kilkanaście godzin) ale przed wędzeniem.
Pozdrawiam
Duży Miś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 18:49:02
Temat: Re: ryba
Użytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl> napisał w wiadomości
news:cpulfc$t11$1@pippin.nask.net.pl...
> O moczeniu ryby nie słyszałam. Natrzeć
> > przyprawami, ew. skropić sokiem z cytryny - i już. Przy czym owo mięsko
> > można moczyć kilka dni. Ryba trzymana po przyprawieniu przez kilka dni ,
hm,
> > hm , myślę, że pies by się też struł.
> > Pozdrówka - Agnieszka
> >
> tu racja... moze w takim razie precyzyjniej sie zapytam czy jest sens
> nacierac przyprawami i niech sie maceruje 2- 3 godziny????
> pozdrawiam Jerzy
Jest, pozdr. - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-17 19:25:21
Temat: Re: rybaUżytkownik "Jerzy Kozłowski" <j...@o...org.pl> napisał w wiadomości
news:cpuern$p3t$2@pippin.nask.net.pl...
> Mam pytanko czy ryby przed "obrobka cieplna" moczy sie w zalewie tak
jak
> miesko?
> a jesli tak to w jakiej i jak dlugo?
Ryby po wyjęciu z wody raczej się suszy, no może poza karpiem [i ...] w
galarecie.
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.817 / Virus Database: 555 - Release Date: 04-12-15
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-12-20 12:16:57
Temat: Re: ryba
> Najczęściej się soli i odstawia na godzinę, czasami skrapia sokiem z
> cytryny, sporadycznie białym winem traktuje - pieprzem już nie tak
....
trzymaj z dodatkiem soli i imbiru; a jaka pychota jak się w soku z
> grapefruita kilka godzin pomoczy filecik jakiś...
>
> Pozdrawiam
> Paweł
>
>
>
Jestem pod wrazeniem , piekne dzieki,
pojdzie do prywatnej ksiazki kucharskiej...
Pozdrawiam
Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |