| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-14 12:34:37
Temat: Re: ryba + piekarnik = ?
Użytkownik " milusinskii" <m...@g...WYTNIJ.pl> napisał w
wiadomości news:bp2evt$mn4$1@inews.gazeta.pl...
> witam.
> mam rybę - filet z mintaja. chciałbym mieć z tego rybę duszoną. ale nie
wiem
> jak się do tego zabrać. no i najlepiej jak się do tego zabrać w
piekarniku.
> z czego zrobić sos, czy można użyć wina?
>
> marek
>
Dawno temu robiłem coś takiego z przepisu z "wyborczej", szczegółów nie
pamiętam.
W żaroodpornym naczyniu na rybę położyć sporo zeszklonej cebuli, podlać
białym winem, piec nie wiem jak długo.
Pamiętam, że było dobre.
mikw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-14 12:44:06
Temat: Re: ryba + piekarnik = ?mikw <p...@w...pl> napisał(a):
> Dawno temu robiłem coś takiego z przepisu z "wyborczej", szczegółów nie
> pamiętam.
> W żaroodpornym naczyniu na rybę położyć sporo zeszklonej cebuli, podlać
> białym winem, piec nie wiem jak długo.
> Pamiętam, że było dobre.
hmmmm. a nie pamiętasz jak długo tę rybę w tym żaroodpornym naczyniu, czy
przykryć to czymś i w jakiej temperaturze?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 12:04:34
Temat: Re: ryba + piekarnik = ?
Użytkownik <m...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bp2imm$5s4$1@inews.gazeta.pl...
> mikw <p...@w...pl> napisał(a):
>
> > Dawno temu robiłem coś takiego z przepisu z "wyborczej", szczegółów nie
> > pamiętam.
> > W żaroodpornym naczyniu na rybę położyć sporo zeszklonej cebuli, podlać
> > białym winem, piec nie wiem jak długo.
> > Pamiętam, że było dobre.
>
> hmmmm. a nie pamiętasz jak długo tę rybę w tym żaroodpornym naczyniu, czy
> przykryć to czymś i w jakiej temperaturze?
>
w domu znalazłem ten przepis.
Po przeczytaniu dochodze do wniosku, że pamięć jest zawodna.
ryba ( filety )musi być obgotowana przez kilka minut.
3/4 kg cebuli, 6 łyżek gęstej śmietany, 1 cytryna, 1 szklanka białego,
wytrawnego wina
cebulę zeszklić na maśle na jasnozłoty kolor, dodać wino, gotować 20 minut,
zdjąć z ognia, mieszając dodać 4 łyżki śmietany. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego, położyć na wierzchu rybę, pokropić sokiem z cytryny,
posmarować resztą śmietany. Posypać pieprzem. wstawić do nagrzanego do 200
st piekarnika na 10 minut, nie powinno się zagotować.
mikw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |