Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "mikw" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryba + piekarnik = ?
Date: Sat, 15 Nov 2003 13:04:34 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 31
Sender: m...@p...onet.pl@m219.class144.petrotel.pl
Message-ID: <bp54lm$1ar$1@news.onet.pl>
References: <bp2evt$mn4$1@inews.gazeta.pl> <bp2i01$jv2$1@atlantis.news.tpi.pl>
<bp2imm$5s4$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: m219.class144.petrotel.pl
X-Trace: news.onet.pl 1068897782 1371 217.28.144.219 (15 Nov 2003 12:03:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Nov 2003 12:03:02 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179388
Ukryj nagłówki
Użytkownik <m...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:bp2imm$5s4$1@inews.gazeta.pl...
> mikw <p...@w...pl> napisał(a):
>
> > Dawno temu robiłem coś takiego z przepisu z "wyborczej", szczegółów nie
> > pamiętam.
> > W żaroodpornym naczyniu na rybę położyć sporo zeszklonej cebuli, podlać
> > białym winem, piec nie wiem jak długo.
> > Pamiętam, że było dobre.
>
> hmmmm. a nie pamiętasz jak długo tę rybę w tym żaroodpornym naczyniu, czy
> przykryć to czymś i w jakiej temperaturze?
>
w domu znalazłem ten przepis.
Po przeczytaniu dochodze do wniosku, że pamięć jest zawodna.
ryba ( filety )musi być obgotowana przez kilka minut.
3/4 kg cebuli, 6 łyżek gęstej śmietany, 1 cytryna, 1 szklanka białego,
wytrawnego wina
cebulę zeszklić na maśle na jasnozłoty kolor, dodać wino, gotować 20 minut,
zdjąć z ognia, mieszając dodać 4 łyżki śmietany. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego, położyć na wierzchu rybę, pokropić sokiem z cytryny,
posmarować resztą śmietany. Posypać pieprzem. wstawić do nagrzanego do 200
st piekarnika na 10 minut, nie powinno się zagotować.
mikw
|