« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-17 19:27:55
Temat: sałatka colesławtaka jest nazwa interesuje mnie w niej kapusta..jak ona jest przyrządzana??
czy jest moze wrzucana do osolonego wrzątku i gotowana przez parę minut??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-17 20:26:09
Temat: Re: sałatka colesław"ojola" <ojola@_NOSPAM_Tenbit.pl> wrote in message
news:c3a8rm$4u5$1@inews.gazeta.pl...
> taka jest nazwa interesuje mnie w niej kapusta..jak ona jest
przyrządzana??
> czy jest moze wrzucana do osolonego wrzątku i gotowana przez parę
minut??
Raczej nie. Jeśli chcesz, żeby zmiękła, to poszatkowaną mocno posól i
zostaw na durszlaku. Po jakimś czasie (30 min.) wypłucz zimną wodą i
zostaw, żeby odciekła (albo osusz papierowym ręcznikiem).
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 05:50:58
Temat: Re: sałatka colesławJa poszatkowaną kapustę solę, a następnie mocno wygniatam rękoma
(ręcami?).
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 08:04:49
Temat: Re: sałatka colesławUżytkownik Kyllyan napisał:
> Ja poszatkowaną kapustę solę, a następnie mocno wygniatam rękoma
> (ręcami?).
ja też tak czasami robię ...
a taka sałatka jaka jest w kfc, pizzy hut ...z białej kapusty ...
teraz tez sprzedawana w supermarketach ...myślicie że robiona jest w
taki sposób...??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 11:32:42
Temat: Re: sałatka colesławojola napisał(a):
> taka jest nazwa interesuje mnie w niej kapusta..jak ona jest
> przyrządzana?? czy jest moze wrzucana do osolonego wrzątku i gotowana
> przez parę minut??
====
Surówki robi się z kapusty *BIAŁEJ*. Jest gotowa do jedzenia *natychmiast*
po skrojeniu. Bez żadnych cudów z soleniem, moczeniem, czy parzeniem!
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 12:33:44
Temat: Re: sałatka colesław> Surówki robi się z kapusty *BIAŁEJ*.
Wszystkie ??
Jest gotowa do jedzenia natychmiast
> po skrojeniu. Bez żadnych cudów z soleniem, moczeniem, czy parzeniem!
Może dla Ciebie ;] dla mnie nie
ps. dość irytują mnie tego rodzaju kategoryczne stwierdzenia, nie
przyjmujące do wiadomości, że kroś może mieć inne gusta.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 12:35:50
Temat: Re: sałatka colesław
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:c3c4v5
>
> ps. dość irytują mnie tego rodzaju kategoryczne stwierdzenia, nie
> przyjmujące do wiadomości, że kroś może mieć inne gusta.
>
Wyluzuj, IMHO tu jest mowa o surówce coleslaw, a nie jakiejś dowolnej.
Pozdro. - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 12:52:45
Temat: Re: sałatka colesław"batory" <b...@w...poczta.onet.pl> wrote in message
news:c3c53t$iql$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Wyluzuj, IMHO tu jest mowa o surówce coleslaw, a nie jakiejś dowolnej.
A gdzie jest napisane, że kapusty na coleslaw nie można wcześniej posolić?
W Larusie? ;-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 12:57:01
Temat: Re: sałatka colesław
Użytkownik "Hanna Burdon" <h...@n...com> napisał w wiadomości
> > Wyluzuj, IMHO tu jest mowa o surówce coleslaw, a nie jakiejś dowolnej.
> A gdzie jest napisane, że kapusty na coleslaw nie można wcześniej posolić?
> W Larusie? ;-)
>
E, bo, tego, źle mi sie pocięlo, moja uwaga odnosiła się raczej do tego:
> Surówki robi się z kapusty *BIAŁEJ*.
Wszystkie ??
^^^^^^^^^
znaczy do kapusty
Pozdr. - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-18 14:14:54
Temat: Re: sałatka colesławbatory napisał(a):
>> Surówki robi się z kapusty *BIAŁEJ*.
>
> Wszystkie ??
====
Piszę wyłącznie o różnych surówkach z *kapusty białej* (gatunek). Są odmiany
(ponad 100), które nie nadają się na surówki, za to są idealne do kiszenia.
Kiedy z takiej odmiany zrobi się surówkę, to potem zadaje się pytania, czy
trzeba to parzyć lub gotować. A ci, co zawsze z takiej kapusty robią
surówki, doradzają żeby solić, gnieść i płukać.
A przecież wystarczy kupić odpowiednią odmianę białej kapusty, aby surówka
wyszła zawsze znakomita.
Kapusty do kiszenia, gotowania: http://tinylink.com/?G7NruNBpj7 lub ta
http://tinylink.com/?fekauARRBt charakteryzują się liśćmi o zielonym
kolorze.
Kapusta na surówkę: http://tinylink.com/?Xhzpc7i03s i ta
http://tinylink.com/?jQ0ybiVyP3 ma liście niemal białe i mocno spłaszczoną
główkę (te zdjęcia nie są najlepsze, ale innych nie znalazłem).
Pisząc o białej kapuście miałem na myśli kolor liści tej odmiany białej
kapusty.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |