Data: 2000-07-25 17:02:57
Temat: Re: salmonella
Od: "Jacek" <o...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
<c...@p...wp.pl> wrote in message news:8lfdhb$7h5$1@nnrp1.deja.com...
> In article <3...@w...pl>,
> =?iso-8859-1?Q?Po=9Crednik?= <k...@w...pl> wrote:
> > Witam wszystkich stalych uczestnikow listy.
> > Prosze o wyjasnienie:
> >
> > Osoba twierdzi, ze po zjedzeniu porcji trzech nalesnikow w
> > barze o godz 10 rano,
> > wieczorem ok 21.00 miala juz 29 i pare kresek temperature,
> > oraz wymioty i biegunke.
> > Szpital zakazny zrobil badanie kalu i wyszlo, ze jest
> > salmonella.
> > Osoba twierdzi dalej, ze jeden z nalesnikow wydawal sie jej
> > nieswiezy.
> >
> > Pytania:
> > 1. po jakim czasie od wprowadzenia do organizmu bakterii
> > wystepuja w organizmie takie objawy( osoba ok 25 lat ,
> > mezczyzna, ogolnie zdrowy)
> > 2.Mozliwe jest, aby tylko czesc potrawy byla zarazona?
> > Nie jestem lekarzem, prosze o informacje
> > Krzysztof Wilczek
> > k...@w...pl
> >
>
> Typowe objawy zatrucia pokarmowego, potwierdzone badaniem
> mikroboilogicznym. Czas od momentu spozycia zakazonego pozywienia i
> wystapienia objawow zalezy do wielu dodatkowych czynnikow. Przede
> wszystkim od ogolnego stanu zdrowia i odpornosci czlowieka oraz ilosci
> bakterii chorobotworczych. Dziewiec godzin to wystarczajaco dlugo na
> rozwoj powaznej infekcji. Oczywiscie, ze mozliwe jest aby tylko czesc
> potrawy byla zainfekowana, wystarczylyby nawet zainfekowany, brudny
> widelec.
>
Jeśli się nie mylę to sama salmonella nie jest szkodliwa, tylko produkt
żywnościowy w którym dość długo się inkubowała i rozmnażała produkując
toksyny, które są odpowiedzialne za zatrucie pokarmowe. Dlatego sam kontakt
z widelcem nie jest przyczyną kłopotu, a raczej użycie 2 dni wcześniej tego
widelca przez kucharza i zostawienie takiego zainfekowanego produktu w
temperaturze pozwlaljącej na bujny rozwój bakterii.
Pozdrawiam,
Jeśli się mylę proszę o sprostowanie
Jacek
> Cien
>
>
> Sent via Deja.com http://www.deja.com/
> Before you buy.
|