Data: 2000-07-25 19:52:20
Temat: Re: salmonella
Od: c...@p...wp.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <5Ljf5.44800$pD2.950269@news.tpnet.pl>,
"Jacek" <o...@p...com> wrote:
>
> <c...@p...wp.pl> wrote in message news:8lfdhb$7h5$1@nnrp1.deja.com...
> > In article <3...@w...pl>,
> > =?iso-8859-1?Q?Po=9Crednik?= <k...@w...pl> wrote:
> > > Witam wszystkich stalych uczestnikow listy.
> > > Prosze o wyjasnienie:
> > >
> > > Osoba twierdzi, ze po zjedzeniu porcji trzech nalesnikow w
> > > barze o godz 10 rano,
> > > wieczorem ok 21.00 miala juz 29 i pare kresek temperature,
> > > oraz wymioty i biegunke.
> > > Szpital zakazny zrobil badanie kalu i wyszlo, ze jest
> > > salmonella.
> > > Osoba twierdzi dalej, ze jeden z nalesnikow wydawal sie jej
> > > nieswiezy.
> > >
> > > Pytania:
> > > 1. po jakim czasie od wprowadzenia do organizmu bakterii
> > > wystepuja w organizmie takie objawy( osoba ok 25 lat ,
> > > mezczyzna, ogolnie zdrowy)
> > > 2.Mozliwe jest, aby tylko czesc potrawy byla zarazona?
> > > Nie jestem lekarzem, prosze o informacje
> > > Krzysztof Wilczek
> > > k...@w...pl
> > >
> >
> > Typowe objawy zatrucia pokarmowego, potwierdzone badaniem
> > mikroboilogicznym. Czas od momentu spozycia zakazonego pozywienia i
> > wystapienia objawow zalezy do wielu dodatkowych czynnikow. Przede
> > wszystkim od ogolnego stanu zdrowia i odpornosci czlowieka oraz ilosci
> > bakterii chorobotworczych. Dziewiec godzin to wystarczajaco dlugo na
> > rozwoj powaznej infekcji. Oczywiscie, ze mozliwe jest aby tylko czesc
> > potrawy byla zainfekowana, wystarczylyby nawet zainfekowany, brudny
> > widelec.
> >
> Jeśli się nie mylę to sama salmonella nie jest szkodliwa, tylko produkt
> żywnościowy w którym dość d3ugo się inkubowa3a i rozmnaża3a produkując
> toksyny, które są odpowiedzialne za zatrucie pokarmowe. Dlatego sam kontakt
> z widelcem nie jest przyczyną k3opotu, a raczej użycie 2 dni wcześniej tego
> widelca przez kucharza i zostawienie takiego zainfekowanego produktu w
> temperaturze pozwlaljącej na bujny rozwój bakterii.
> Pozdrawiam,
> Jeśli się mylę proszę o sprostowanie
> Jacek
>
Mylisz sie. Salmonella jako zywa bakteria jest szkodliwa sama w sobie.
Rzmnazajac sie w przewodzie pokarmowym moze doprowadzic do powaznej
choroby zagrazajacej zyciu. Toksyny produkowane przez bakterie w
produktach spozywczych dzialaj oczywiscie szybciej, ale zakazenie sama
bakteria, nieleczone moze doprowadzic do smierci.
Cien
Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.
|