Strona główna Grupy pl.sci.medycyna salmonella

Grupy

Szukaj w grupach

 

salmonella

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-07-23 17:36:35

Temat: salmonella
Od: Pośrednik <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich stalych uczestnikow listy.
Prosze o wyjasnienie:

Osoba twierdzi, ze po zjedzeniu porcji trzech nalesnikow w
barze o godz 10 rano,
wieczorem ok 21.00 miala juz 29 i pare kresek temperature,
oraz wymioty i biegunke.
Szpital zakazny zrobil badanie kalu i wyszlo, ze jest
salmonella.
Osoba twierdzi dalej, ze jeden z nalesnikow wydawal sie jej
nieswiezy.

Pytania:
1. po jakim czasie od wprowadzenia do organizmu bakterii
wystepuja w organizmie takie objawy( osoba ok 25 lat ,
mezczyzna, ogolnie zdrowy)
2.Mozliwe jest, aby tylko czesc potrawy byla zarazona?
Nie jestem lekarzem, prosze o informacje
Krzysztof Wilczek
k...@w...pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2000-07-23 18:29:02

Temat: Re: salmonella
Od: c...@p...wp.pl szukaj wiadomości tego autora

In article <3...@w...pl>,
=?iso-8859-1?Q?Po=9Crednik?= <k...@w...pl> wrote:
> Witam wszystkich stalych uczestnikow listy.
> Prosze o wyjasnienie:
>
> Osoba twierdzi, ze po zjedzeniu porcji trzech nalesnikow w
> barze o godz 10 rano,
> wieczorem ok 21.00 miala juz 29 i pare kresek temperature,
> oraz wymioty i biegunke.
> Szpital zakazny zrobil badanie kalu i wyszlo, ze jest
> salmonella.
> Osoba twierdzi dalej, ze jeden z nalesnikow wydawal sie jej
> nieswiezy.
>
> Pytania:
> 1. po jakim czasie od wprowadzenia do organizmu bakterii
> wystepuja w organizmie takie objawy( osoba ok 25 lat ,
> mezczyzna, ogolnie zdrowy)
> 2.Mozliwe jest, aby tylko czesc potrawy byla zarazona?
> Nie jestem lekarzem, prosze o informacje
> Krzysztof Wilczek
> k...@w...pl
>

Typowe objawy zatrucia pokarmowego, potwierdzone badaniem
mikroboilogicznym. Czas od momentu spozycia zakazonego pozywienia i
wystapienia objawow zalezy do wielu dodatkowych czynnikow. Przede
wszystkim od ogolnego stanu zdrowia i odpornosci czlowieka oraz ilosci
bakterii chorobotworczych. Dziewiec godzin to wystarczajaco dlugo na
rozwoj powaznej infekcji. Oczywiscie, ze mozliwe jest aby tylko czesc
potrawy byla zainfekowana, wystarczylyby nawet zainfekowany, brudny
widelec.

Cien


Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2000-07-23 20:32:15

Temat: Re: salmonella
Od: Pośrednik <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

c...@p...wp.pl napisa?(a):
>
> In article <3...@w...pl>,
> =?iso-8859-1?Q?Po=9Crednik?= <k...@w...pl> wrote:
> > Witam wszystkich stalych uczestnikow listy.
> > Prosze o wyjasnienie:
> >
> > Osoba twierdzi, ze po zjedzeniu porcji trzech nalesnikow w
> > barze o godz 10 rano,
> > wieczorem ok 21.00 miala juz 29 i pare kresek temperature,
> > oraz wymioty i biegunke.
> > Szpital zakazny zrobil badanie kalu i wyszlo, ze jest
> > salmonella.
> > Osoba twierdzi dalej, ze jeden z nalesnikow wydawal sie jej
> > nieswiezy.
> >
> > Pytania:
> > 1. po jakim czasie od wprowadzenia do organizmu bakterii
> > wystepuja w organizmie takie objawy( osoba ok 25 lat ,
> > mezczyzna, ogolnie zdrowy)
> > 2.Mozliwe jest, aby tylko czesc potrawy byla zarazona?
> > Nie jestem lekarzem, prosze o informacje
> > Krzysztof Wilczek
> > k...@w...pl
> >
>
> Typowe objawy zatrucia pokarmowego, potwierdzone badaniem
> mikroboilogicznym. Czas od momentu spozycia zakazonego pozywienia i
> wystapienia objawow zalezy do wielu dodatkowych czynnikow. Przede
> wszystkim od ogolnego stanu zdrowia i odpornosci czlowieka oraz ilosci
> bakterii chorobotworczych. Dziewiec godzin to wystarczajaco dlugo na
> rozwoj powaznej infekcji. Oczywiscie, ze mozliwe jest aby tylko czesc
> potrawy byla zainfekowana, wystarczylyby nawet zainfekowany, brudny
> widelec.
>
> Cien
>
> Sent via Deja.com http://www.deja.com/
> Before you buy.

Wszelkie ,, sensacje ,, po np przyjeciach weselnych
wystepowaly po dwoch
trzech dniach.
Mlody silny mezczyzna i tak by szybko sie zalalmal???
poza tym jednym nikt wiecej nie narzekal...
To skad ta cholere wzial??
K.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2000-07-25 17:02:57

Temat: Re: salmonella
Od: "Jacek" <o...@p...com> szukaj wiadomości tego autora


<c...@p...wp.pl> wrote in message news:8lfdhb$7h5$1@nnrp1.deja.com...
> In article <3...@w...pl>,
> =?iso-8859-1?Q?Po=9Crednik?= <k...@w...pl> wrote:
> > Witam wszystkich stalych uczestnikow listy.
> > Prosze o wyjasnienie:
> >
> > Osoba twierdzi, ze po zjedzeniu porcji trzech nalesnikow w
> > barze o godz 10 rano,
> > wieczorem ok 21.00 miala juz 29 i pare kresek temperature,
> > oraz wymioty i biegunke.
> > Szpital zakazny zrobil badanie kalu i wyszlo, ze jest
> > salmonella.
> > Osoba twierdzi dalej, ze jeden z nalesnikow wydawal sie jej
> > nieswiezy.
> >
> > Pytania:
> > 1. po jakim czasie od wprowadzenia do organizmu bakterii
> > wystepuja w organizmie takie objawy( osoba ok 25 lat ,
> > mezczyzna, ogolnie zdrowy)
> > 2.Mozliwe jest, aby tylko czesc potrawy byla zarazona?
> > Nie jestem lekarzem, prosze o informacje
> > Krzysztof Wilczek
> > k...@w...pl
> >
>
> Typowe objawy zatrucia pokarmowego, potwierdzone badaniem
> mikroboilogicznym. Czas od momentu spozycia zakazonego pozywienia i
> wystapienia objawow zalezy do wielu dodatkowych czynnikow. Przede
> wszystkim od ogolnego stanu zdrowia i odpornosci czlowieka oraz ilosci
> bakterii chorobotworczych. Dziewiec godzin to wystarczajaco dlugo na
> rozwoj powaznej infekcji. Oczywiscie, ze mozliwe jest aby tylko czesc
> potrawy byla zainfekowana, wystarczylyby nawet zainfekowany, brudny
> widelec.
>
Jeśli się nie mylę to sama salmonella nie jest szkodliwa, tylko produkt
żywnościowy w którym dość długo się inkubowała i rozmnażała produkując
toksyny, które są odpowiedzialne za zatrucie pokarmowe. Dlatego sam kontakt
z widelcem nie jest przyczyną kłopotu, a raczej użycie 2 dni wcześniej tego
widelca przez kucharza i zostawienie takiego zainfekowanego produktu w
temperaturze pozwlaljącej na bujny rozwój bakterii.
Pozdrawiam,
Jeśli się mylę proszę o sprostowanie
Jacek


> Cien
>
>
> Sent via Deja.com http://www.deja.com/
> Before you buy.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2000-07-25 19:52:20

Temat: Re: salmonella
Od: c...@p...wp.pl szukaj wiadomości tego autora

In article <5Ljf5.44800$pD2.950269@news.tpnet.pl>,
"Jacek" <o...@p...com> wrote:
>
> <c...@p...wp.pl> wrote in message news:8lfdhb$7h5$1@nnrp1.deja.com...
> > In article <3...@w...pl>,
> > =?iso-8859-1?Q?Po=9Crednik?= <k...@w...pl> wrote:
> > > Witam wszystkich stalych uczestnikow listy.
> > > Prosze o wyjasnienie:
> > >
> > > Osoba twierdzi, ze po zjedzeniu porcji trzech nalesnikow w
> > > barze o godz 10 rano,
> > > wieczorem ok 21.00 miala juz 29 i pare kresek temperature,
> > > oraz wymioty i biegunke.
> > > Szpital zakazny zrobil badanie kalu i wyszlo, ze jest
> > > salmonella.
> > > Osoba twierdzi dalej, ze jeden z nalesnikow wydawal sie jej
> > > nieswiezy.
> > >
> > > Pytania:
> > > 1. po jakim czasie od wprowadzenia do organizmu bakterii
> > > wystepuja w organizmie takie objawy( osoba ok 25 lat ,
> > > mezczyzna, ogolnie zdrowy)
> > > 2.Mozliwe jest, aby tylko czesc potrawy byla zarazona?
> > > Nie jestem lekarzem, prosze o informacje
> > > Krzysztof Wilczek
> > > k...@w...pl
> > >
> >
> > Typowe objawy zatrucia pokarmowego, potwierdzone badaniem
> > mikroboilogicznym. Czas od momentu spozycia zakazonego pozywienia i
> > wystapienia objawow zalezy do wielu dodatkowych czynnikow. Przede
> > wszystkim od ogolnego stanu zdrowia i odpornosci czlowieka oraz ilosci
> > bakterii chorobotworczych. Dziewiec godzin to wystarczajaco dlugo na
> > rozwoj powaznej infekcji. Oczywiscie, ze mozliwe jest aby tylko czesc
> > potrawy byla zainfekowana, wystarczylyby nawet zainfekowany, brudny
> > widelec.
> >
> Jeśli się nie mylę to sama salmonella nie jest szkodliwa, tylko produkt
> żywnościowy w którym dość d3ugo się inkubowa3a i rozmnaża3a produkując
> toksyny, które są odpowiedzialne za zatrucie pokarmowe. Dlatego sam kontakt
> z widelcem nie jest przyczyną k3opotu, a raczej użycie 2 dni wcześniej tego
> widelca przez kucharza i zostawienie takiego zainfekowanego produktu w
> temperaturze pozwlaljącej na bujny rozwój bakterii.
> Pozdrawiam,
> Jeśli się mylę proszę o sprostowanie
> Jacek
>
Mylisz sie. Salmonella jako zywa bakteria jest szkodliwa sama w sobie.
Rzmnazajac sie w przewodzie pokarmowym moze doprowadzic do powaznej
choroby zagrazajacej zyciu. Toksyny produkowane przez bakterie w
produktach spozywczych dzialaj oczywiscie szybciej, ale zakazenie sama
bakteria, nieleczone moze doprowadzic do smierci.

Cien


Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie w Krakowie Tomografia
Miażdżyca - jak uniknąć?
po ilu dniach można wykryć wirus HIV we krwi?
Czy to juz KOKS, czy nie? Bic mlodszego brata?
Wzdecia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem

zobacz wszyskie »