Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sangria

Grupy

Szukaj w grupach

 

sangria

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-20 12:50:10

Temat: sangria
Od: a...@k...net.pl (Anita Pilewska) szukaj wiadomości tego autora

Czesc!

Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
butelki.

Czekam z niecierpliwoscia :-)

---
Masz niepotrzebne przedmioty? Chcesz je sprzedac szybko i bez oplat?
Skorzystaj z najwiekszego serwisu aukcyjnego - http://www.Allegro.pl

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-20 12:57:18

Temat: Re: sangria
Od: e...@a...com (Evajp) szukaj wiadomości tego autora

>Czesc!
>
>Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
>butelki.
>

a co zlego z ta z butelki?




<eva>
http://hometown.aol.com/evajp/index.html

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 13:05:06

Temat: Re: sangria
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

O ile pamietam z daaaawnej wizyty w Hiszpanii, Sangrie podaje sie w duzych
dzbanach i oprócz czerwonego wina jest w nim jeszcze troche owoców i kostki
lodu. Z owoców pamietam pomarancze, nie chce zmyslac co jeszcze, ktos na
pewno bedzie tu wiedzial ...

--
Ania K.

Użytkownik Anita Pilewska <a...@k...net.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:3...@k...net.pl...
> Czesc!
>
> Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> butelki.
>
> Czekam z niecierpliwoscia :-)
>
> ---
> Masz niepotrzebne przedmioty? Chcesz je sprzedac szybko i bez oplat?
> Skorzystaj z najwiekszego serwisu aukcyjnego - http://www.Allegro.pl
>
> --
> Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
> http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 13:13:58

Temat: Re: sangria
Od: "asia" <j...@h...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Ana <a...@e...com.pl> wrote in message
news:8inq5s$jsi$1@news.ipartners.pl...
> O ile pamietam z daaaawnej wizyty w Hiszpanii, Sangrie podaje sie w duzych
> dzbanach i oprócz czerwonego wina jest w nim jeszcze troche owoców i
kostki
> lodu. Z owoców pamietam pomarancze, nie chce zmyslac co jeszcze, ktos na
> pewno bedzie tu wiedzial ...
Ja w Hiszpanii pilam z pomaranczami i jablkami, ale moga byc tez
brzoskwinie, cytryny, banany...W kazdej knajpce byla troche inna wersja A
taka sangria jest naprawde pyszna.
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 13:16:41

Temat: Re: sangria
Od: a...@k...net.pl (Anita Pilewska) szukaj wiadomości tego autora


Evajp napisał(a):

> >Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> >butelki.
> >
>
> a co zlego z ta z butelki?
>

Ta z butelki nie ma nic wspolnego z sangria.

---
Masz niepotrzebne przedmioty? Chcesz je sprzedac szybko i bez oplat?
Skorzystaj z najwiekszego serwisu aukcyjnego - http://www.Allegro.pl

--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 13:18:54

Temat: Re: sangria
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Anita Pilewska <a...@k...net.pl> wrote:
> Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> butelki.
Kiedyś już podawałam -- taką robiła znajoma Katalonka. Wychodzi pyszna --
przyrządziłam na Sylwestra całe wiadro, znikło w godzinę:

2 litry czerwonego wina
1 litr cytrynowej fanty
1 litr pomarańczowej fanty (tak, tak!)
filiżanka brandy lub koniaku
pół butelki wermutu
około pół kilograma cukru (można dać i więcej, zależy od smaku)
2 gruszki, 2-3 jabłka, 2-3 pomarańcze, 3 cytryny
cynamon, najlepiej w kawałku.

Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kawałki. Pomarańcze, cytryny i
grapefruita parzymy wrzątkiem i kroimy na plasterki ze skórką. Przeciąć
plasterki na pół, a jak duże, to jeszcze na pół. Mogą być dość grube, nawet
i pół centymetra. Owoce zasypujemy cukrem, wrzucamy cynamon, wlewamy
wlewamy brandy, koniak i wino, zostawiamy w lodówce, nawet na całą
noc. Od czasu do czasu mieszamy wszystko, żeby się cukier rozpuścił.
Przed podaniem wlewamy fantę i mieszamy. Podajemy w szklanym dzbanku i
z dużą ilością lodu.

Jest jeszcze sangria na białym winie musującym, czyli tisana:

1 butelka białego musującego wina
1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 jabłko,
50 ml brandy, 100 ml wermutu,
cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).
Wszystkie owoce kroimy w cząstki, zasypujemy cukrem, wlewamy brandy
i wermut, zostawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu.
Przed samym podaniem dolewamy mocno schłodzone wino oraz wrzucamy kostki
lodu, mieszamy i podajemy. Pycha!

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 14:23:56

Temat: Re: sangria
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Evajp <e...@a...com> wrote:

> >Czesc!
> >
> >Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> >butelki.
> >
>
> a co zlego z ta z butelki?
>
Gebe wykrzywia i zle fermenty budzi w trzewiach.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-20 14:23:56

Temat: Re: sangria
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Anita Pilewska <a...@k...net.pl> wrote:

> Czesc!
>
> Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> butelki.
>
Przepisow jest mnostwo. Np. taki:

1 cytryne i 1 pomarancze pokrajac w plasterki
1 jablko w male cwiartki
dodac 5 lyzek cukru, 1 litr czerwonego wina, 4 lyzki hiszpanskiej
brandy, szczypte cynamonu.
Schlodzic.
Dodac 3/4 litra mocno gazowanej zimnej wody.

Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-21 06:29:32

Temat: Re: sangria
Od: "asia" <j...@h...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Aneta Baran <a...@c...anetek.net> wrote in message
news:8inqvu$spj$6@sunnews.cern.ch...
> Anita Pilewska <a...@k...net.pl> wrote:
> > Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> > butelki.
> Kiedyś już podawałam -- taką robiła znajoma Katalonka. Wychodzi pyszna --
> przyrządziłam na Sylwestra całe wiadro, znikło w godzinę:
>
> 2 litry czerwonego wina
Przepis jest extra, przygotuje go na parapetowke, ktora juz niebawem. Tylko
czy to ma byc to wino wytrawne? Chyba tak, bo dosyc sporo cukru sie dodaje.
Pozdrawiam
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-21 07:53:04

Temat: Re: sangria
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

asia <j...@h...com.pl> wrote:
> Przepis jest extra, przygotuje go na parapetowke, ktora juz niebawem. Tylko
> czy to ma byc to wino wytrawne? Chyba tak, bo dosyc sporo cukru sie dodaje.
Tak, wytrawne, oczywiście. Ilość cukru zależy od rodzaju wina -- jak jest
bardziej cierpkie, można dać i więcej. Trzeba po prostu próbować :-)

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Co z krewetek?
Co z krewetek?
kcal
RE: Owoce Liczi
Owoce Liczi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »