Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sangria

Grupy

Szukaj w grupach

 

sangria

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-21 14:16:13

Temat: Re: sangria
Od: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> Evajp <e...@a...com> wrote:
>
> > >Czesc!
> > >
> > >Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> > >butelki.
> > >
> >
> > a co zlego z ta z butelki?
> >
> Gebe wykrzywia i zle fermenty budzi w trzewiach.
>
> Wladyslaw

A to już zależy z jakiej butelki.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-06-21 14:18:56

Temat: Re: sangria
Od: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

asia wrote:

> Ana <a...@e...com.pl> wrote in message
> news:8inq5s$jsi$1@news.ipartners.pl...
> > O ile pamietam z daaaawnej wizyty w Hiszpanii, Sangrie podaje sie w duzych
> > dzbanach i oprócz czerwonego wina jest w nim jeszcze troche owoców i
> kostki
> > lodu. Z owoców pamietam pomarancze, nie chce zmyslac co jeszcze, ktos na
> > pewno bedzie tu wiedzial ...
> Ja w Hiszpanii pilam z pomaranczami i jablkami, ale moga byc tez
> brzoskwinie, cytryny, banany...W kazdej knajpce byla troche inna wersja A
> taka sangria jest naprawde pyszna.
> Asia

Ale Sangria to napój alkocholowy. Przyrządza się go zwykle z mniej udanego wina
i soku owocowego. Miesza się to w proporcjach mniej więcej 1:1. Po wymieszaniu
należy schłodzić . Przez czas ujednolicania mieszaniny należy do naczynia w
którym mieszamy dodać owoce. Podawana powinna być mocno schłodzona.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-21 14:19:48

Temat: Re: sangria
Od: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Aneta Baran wrote:

> Anita Pilewska <a...@k...net.pl> wrote:
> > Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> > butelki.
> Kiedyś już podawałam -- taką robiła znajoma Katalonka. Wychodzi pyszna --
> przyrządziłam na Sylwestra całe wiadro, znikło w godzinę:
>
> 2 litry czerwonego wina
> 1 litr cytrynowej fanty
> 1 litr pomarańczowej fanty (tak, tak!)
> filiżanka brandy lub koniaku
> pół butelki wermutu
> około pół kilograma cukru (można dać i więcej, zależy od smaku)
> 2 gruszki, 2-3 jabłka, 2-3 pomarańcze, 3 cytryny
> cynamon, najlepiej w kawałku.
>
> Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kawałki. Pomarańcze, cytryny i
> grapefruita parzymy wrzątkiem i kroimy na plasterki ze skórką. Przeciąć
> plasterki na pół, a jak duże, to jeszcze na pół. Mogą być dość grube, nawet
> i pół centymetra. Owoce zasypujemy cukrem, wrzucamy cynamon, wlewamy
> wlewamy brandy, koniak i wino, zostawiamy w lodówce, nawet na całą
> noc. Od czasu do czasu mieszamy wszystko, żeby się cukier rozpuścił.
> Przed podaniem wlewamy fantę i mieszamy. Podajemy w szklanym dzbanku i
> z dużą ilością lodu.
>
> Jest jeszcze sangria na białym winie musującym, czyli tisana:
>
> 1 butelka białego musującego wina
> 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 jabłko,
> 50 ml brandy, 100 ml wermutu,
> cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).
> Wszystkie owoce kroimy w cząstki, zasypujemy cukrem, wlewamy brandy
> i wermut, zostawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu.
> Przed samym podaniem dolewamy mocno schłodzone wino oraz wrzucamy kostki
> lodu, mieszamy i podajemy. Pycha!
>
> Anetek
> --
> A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
> Anything is good and useful if it's made of chocolate.

I TOTO ma być sangria ??? :-((

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-21 14:39:45

Temat: Re: sangria
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> wrote:
[cytując cały mój poprzedni posting wyłącznie po to, aby dopisać jedną
linijkę następującej treści:]

> I TOTO ma być sangria ??? :-((
W Hiszpanii takową podają. Przykro mi, iż rzeczywistość się rozmija
z Twoimi wyobrażeniami, ale będę brutalna: to JEST sangria.

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-21 16:06:35

Temat: Re: sangria
Od: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> W Hiszpanii takową podają. Przykro mi, iż rzeczywistość się rozmija
> z Twoimi wyobrażeniami, ale będę brutalna: to JEST sangria.
>
> Anetek
> --
> A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
> Anything is good and useful if it's made of chocolate.

Teraz nie cały posting
1 butelka białego musującego wina
??????????????????????????????
> 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 jabłko,
> 50 ml brandy, 100 ml wermutu,
?????????????
> cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).
> Wszystkie owoce kroimy w cząstki, zasypujemy cukrem, wlewamy brandy
> i wermut, zostawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu.
> Przed samym podaniem dolewamy mocno schłodzone wino oraz wrzucamy kostki

> lodu, mieszamy i podajemy. Pycha!

Zastanawiają mnie te dwa składniki. butelka BIAŁEGO MUSUJĄCEGO wina? O ile
wiem sangrię robis się z czerwonego wina wytrawnego. A wermuth jest
cokolwiek za ciężki. Ten napój jest (a przynajmniej ma być) poniekąd
ożeźwiający.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-21 16:21:54

Temat: Re: sangria
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net> szukaj wiadomości tego autora

Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> wrote:
> Zastanawiają mnie te dwa składniki. butelka BIAŁEGO MUSUJĄCEGO wina?
Tak, to przepis na katalońską odmianę sangrii zwanej tisaną. Przepis na
sangrię z czerwonego wina był wyżej. Czytałeś dokładnie ten przepis?

> O ile wiem sangrię robis się z czerwonego wina wytrawnego. A wermuth jest
> cokolwiek za ciężki.
Zawsze możesz go nie dodać, jeśli Ci nie pasuje.

Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-23 10:52:56

Temat: Re: sangria
Od: "Dana" <d...@n...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


> I TOTO ma być sangria ??? :-((
>
Czy na widok pierogow z czeresniami tez wykrzykujesz :" I TOTO maja byc
pierogi? Przeciez prawdziwee pierogi to ruskie!"

--
DanaB
www.kuchnia.com.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-23 16:15:27

Temat: Re: sangria
Od: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dana wrote:

> > I TOTO ma być sangria ??? :-((
> >
> Czy na widok pierogow z czeresniami tez wykrzykujesz :" I TOTO maja byc
> pierogi? Przeciez prawdziwee pierogi to ruskie!"
>
> --
> DanaB
> www.kuchnia.com.pl

Tak tylkoże i ruskie i z czereśniami są nadal pierogami. Natomiast napój
sporządzony z czerwonego wina i fanty nie koniecznie jest sangrią. Choć
wcale nie twierdzę że byłby niedobry. Po prostu do Sangrii dodaje się
odpowiednich składników. Dodanie innych spowoduje, że napój nie będzie już
sangrią. To tak jakby do sosu chrzanowego dodać musztardy zamiast chrzanu.
Nie będzie niedobry, ale nie będzie już sosem chrzanowym.
Może i chrzanię, ale ja mam takie zdanie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-23 16:51:01

Temat: JK
Od: "Zalewscy" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Wojtek Maj wrote:
> Może i chrzanię, ale ja mam takie zdanie.

Kiedys kursowal o pewnym lysym premierze dowcip (niezbyt madry zreszta),
konczacy sie pytaniem: a co pan jada, ze pan do rymu gada. Nie gniewaj sie,
ale "sam" mi sie wcisnal pod klawisze :-)))) JK
pozdrowienia
Ula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-06-23 19:05:08

Temat: Re: sangria
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl> wrote:

> Dana wrote:
>
> > > I TOTO ma być sangria ??? :-((
> > >
> > Czy na widok pierogow z czeresniami tez wykrzykujesz :" I TOTO maja byc
> > pierogi? Przeciez prawdziwee pierogi to ruskie!"
> >
> > --
> > DanaB
> > www.kuchnia.com.pl
>
> Tak tylkoże i ruskie i z czereśniami są nadal pierogami. Natomiast napój
> sporządzony z czerwonego wina i fanty nie koniecznie jest sangrią. Choć
> wcale nie twierdzę że by"by niedobry. Po prostu do Sangrii dodaje się
> odpowiednich sk"adników. Dodanie innych spowoduje, że napój nie będzie już
> sangrią. To tak jakby do sosu chrzanowego dodać musztardy zamiast chrzanu.

To nie calkiem tak. Oczywiscie do prawdziwej sangrii uzywa sie swiezych
owocow, i w tym sensie nawet sangria z sokiem owocowym odbiega od
idealu. Ale dopoki Hiszpanie akceptuja pod nazwa sangria wino z fanta,
i nie mamy innej nazwy na te mieszanke, to pogodzmy sie, ze i to jest
sangria. W koncu mieszanina sprzedawana pod ta nazwa w butelkach jest
jeszcze bardziej podejrzana. A wrszcie: jezeli ktos pyta o przepis na
sangrie, to nalezy mu podac przepis ortodoksyjny, a nie jakis wariant
oszczednosciowy. Inaczej moze sie zrazic do sangrii i do konca zycia
trwac w przekonaniu, ze w jej sklad koniecznie wchodzi fanta.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Co z krewetek?
Co z krewetek?
kcal
RE: Owoce Liczi
Owoce Liczi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »