Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!orion.c
st.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Message-ID: <3...@s...pekao.com.pl>
From: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl>
Reply-To: w...@s...pekao.com.pl
Organization: Pekao SA
X-Mailer: Mozilla 4.72 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sangria
References: <3...@k...net.pl> <8inqvu$spj$6@sunnews.cern.ch>
<3...@s...pekao.com.pl> <8iqk3h$f4j$6@sunnews.cern.ch>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 27
Date: Wed, 21 Jun 2000 16:06:35 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.205.33.223
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 961603595 195.205.33.223 (Wed, 21 Jun 2000 18:06:35 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jun 2000 18:06:35 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30050
Ukryj nagłówki
>
> W Hiszpanii takową podają. Przykro mi, iż rzeczywistość się rozmija
> z Twoimi wyobrażeniami, ale będę brutalna: to JEST sangria.
>
> Anetek
> --
> A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
> Anything is good and useful if it's made of chocolate.
Teraz nie cały posting
1 butelka białego musującego wina
??????????????????????????????
> 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 jabłko,
> 50 ml brandy, 100 ml wermutu,
?????????????
> cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).
> Wszystkie owoce kroimy w cząstki, zasypujemy cukrem, wlewamy brandy
> i wermut, zostawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu.
> Przed samym podaniem dolewamy mocno schłodzone wino oraz wrzucamy kostki
> lodu, mieszamy i podajemy. Pycha!
Zastanawiają mnie te dwa składniki. butelka BIAŁEGO MUSUJĄCEGO wina? O ile
wiem sangrię robis się z czerwonego wina wytrawnego. A wermuth jest
cokolwiek za ciężki. Ten napój jest (a przynajmniej ma być) poniekąd
ożeźwiający.
|