Data: 2000-06-21 16:06:35
Temat: Re: sangria
Od: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> W Hiszpanii takową podają. Przykro mi, iż rzeczywistość się rozmija
> z Twoimi wyobrażeniami, ale będę brutalna: to JEST sangria.
>
> Anetek
> --
> A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
> Anything is good and useful if it's made of chocolate.
Teraz nie cały posting
1 butelka białego musującego wina
??????????????????????????????
> 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 jabłko,
> 50 ml brandy, 100 ml wermutu,
?????????????
> cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).
> Wszystkie owoce kroimy w cząstki, zasypujemy cukrem, wlewamy brandy
> i wermut, zostawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu.
> Przed samym podaniem dolewamy mocno schłodzone wino oraz wrzucamy kostki
> lodu, mieszamy i podajemy. Pycha!
Zastanawiają mnie te dwa składniki. butelka BIAŁEGO MUSUJĄCEGO wina? O ile
wiem sangrię robis się z czerwonego wina wytrawnego. A wermuth jest
cokolwiek za ciężki. Ten napój jest (a przynajmniej ma być) poniekąd
ożeźwiający.
|