Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.tpnet.pl!not-for-mail
Message-ID: <3...@s...pekao.com.pl>
From: Wojtek Maj <w...@s...pekao.com.pl>
Reply-To: w...@s...pekao.com.pl
Organization: Pekao SA
X-Mailer: Mozilla 4.72 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sangria
References: <3...@k...net.pl> <8inqvu$spj$6@sunnews.cern.ch>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 44
Date: Wed, 21 Jun 2000 14:19:48 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.205.33.225
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 961597188 195.205.33.225 (Wed, 21 Jun 2000 16:19:48 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 Jun 2000 16:19:48 MET DST
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30038
Ukryj nagłówki
Aneta Baran wrote:
> Anita Pilewska <a...@k...net.pl> wrote:
> > Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> > butelki.
> Kiedyś już podawałam -- taką robiła znajoma Katalonka. Wychodzi pyszna --
> przyrządziłam na Sylwestra całe wiadro, znikło w godzinę:
>
> 2 litry czerwonego wina
> 1 litr cytrynowej fanty
> 1 litr pomarańczowej fanty (tak, tak!)
> filiżanka brandy lub koniaku
> pół butelki wermutu
> około pół kilograma cukru (można dać i więcej, zależy od smaku)
> 2 gruszki, 2-3 jabłka, 2-3 pomarańcze, 3 cytryny
> cynamon, najlepiej w kawałku.
>
> Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kawałki. Pomarańcze, cytryny i
> grapefruita parzymy wrzątkiem i kroimy na plasterki ze skórką. Przeciąć
> plasterki na pół, a jak duże, to jeszcze na pół. Mogą być dość grube, nawet
> i pół centymetra. Owoce zasypujemy cukrem, wrzucamy cynamon, wlewamy
> wlewamy brandy, koniak i wino, zostawiamy w lodówce, nawet na całą
> noc. Od czasu do czasu mieszamy wszystko, żeby się cukier rozpuścił.
> Przed podaniem wlewamy fantę i mieszamy. Podajemy w szklanym dzbanku i
> z dużą ilością lodu.
>
> Jest jeszcze sangria na białym winie musującym, czyli tisana:
>
> 1 butelka białego musującego wina
> 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 jabłko,
> 50 ml brandy, 100 ml wermutu,
> cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).
> Wszystkie owoce kroimy w cząstki, zasypujemy cukrem, wlewamy brandy
> i wermut, zostawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu.
> Przed samym podaniem dolewamy mocno schłodzone wino oraz wrzucamy kostki
> lodu, mieszamy i podajemy. Pycha!
>
> Anetek
> --
> A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
> Anything is good and useful if it's made of chocolate.
I TOTO ma być sangria ??? :-((
|