Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!news.man.lodz.pl!news.task.gda.pl!n
ewsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!news-g
e.switch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sangria
Date: 20 Jun 2000 13:18:54 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 39
Message-ID: <8inqvu$spj$6@sunnews.cern.ch>
References: <3...@k...net.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcitpdp15.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 961507134 29491 (None) 137.138.33.122
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-BCFH: Villars Truffe&Rhum
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Motto: Lusers could be good and useful if they were made of chocolate.
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Noir&Cognac
User-Agent: tin/1.4.3-20000502 ("Marian") (UNIX) (Linux/2.2.5-15 (i586))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29981
Ukryj nagłówki
Anita Pilewska <a...@k...net.pl> wrote:
> Moze ktos zna i poda przepis na sangrie, ale taka prawdziwa nie z
> butelki.
Kiedyś już podawałam -- taką robiła znajoma Katalonka. Wychodzi pyszna --
przyrządziłam na Sylwestra całe wiadro, znikło w godzinę:
2 litry czerwonego wina
1 litr cytrynowej fanty
1 litr pomarańczowej fanty (tak, tak!)
filiżanka brandy lub koniaku
pół butelki wermutu
około pół kilograma cukru (można dać i więcej, zależy od smaku)
2 gruszki, 2-3 jabłka, 2-3 pomarańcze, 3 cytryny
cynamon, najlepiej w kawałku.
Jabłka i gruszki obieramy i kroimy w kawałki. Pomarańcze, cytryny i
grapefruita parzymy wrzątkiem i kroimy na plasterki ze skórką. Przeciąć
plasterki na pół, a jak duże, to jeszcze na pół. Mogą być dość grube, nawet
i pół centymetra. Owoce zasypujemy cukrem, wrzucamy cynamon, wlewamy
wlewamy brandy, koniak i wino, zostawiamy w lodówce, nawet na całą
noc. Od czasu do czasu mieszamy wszystko, żeby się cukier rozpuścił.
Przed podaniem wlewamy fantę i mieszamy. Podajemy w szklanym dzbanku i
z dużą ilością lodu.
Jest jeszcze sangria na białym winie musującym, czyli tisana:
1 butelka białego musującego wina
1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 jabłko,
50 ml brandy, 100 ml wermutu,
cukier do smaku (około 6-8 łyżek, ale można więcej, można i mniej).
Wszystkie owoce kroimy w cząstki, zasypujemy cukrem, wlewamy brandy
i wermut, zostawiamy na kilka godzin, mieszając od czasu do czasu.
Przed samym podaniem dolewamy mocno schłodzone wino oraz wrzucamy kostki
lodu, mieszamy i podajemy. Pycha!
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
|