« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-18 19:16:32
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!"Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał(a):
> wielka mam prosbe - jak w tytule.
O witamy - Import z hihota !!
poczekaj cierpliwie, na pewno ktoś podrzuciCi
serniczek taki.
:))
PS ja nie podaję, bo jestem na diecie psychologicznej
- udaję, że słodyczy nie ma, i nie zbieram takich przepisów.
To znaczy OFICJALNIE nie zbieram.
--
Zowisia koleżanka Skrzacika < mailto:z...@p...onet.pl >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-18 19:29:23
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrna9cfcf.197.kkulpa@obora.slodki.domek...
> wielka mam prosbe - jak w tytule.
> [ciach]
> kasica
> --
> "he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
> wisdom"
Ja mogę podać przepis na śmietanowiec - podobne to chyba do sernika na
zimno, więc może skorzystasz.
No więc:
-śmietana (może być 12%, może być 18%, ja robiłam z 12 i była w porzadku - z
18 była ciut za "ciężka")
-galaretki (ja zawsze rozlewam galaretki na talerze głębokie i kroję je
później w kostkę), jakieś ananasy, brzoskwinie, bakalie - wg uznania
-żelatyna rozpuszczona w gorącej wodzie (na 3-4 pojemniczki smietany biorę
2-3 łyżki żelatyny i ciut mniej niż pół szklanki wody) - wymieszać dokładnie
i wlać do śmietany,
- szybciutko dołożyć te galaretki pokrojone w kostkę, owoce bakalie itp
- szybciutko mieszać - to dość szybko zastyga dlatego tak poganiam ;-)))
- przełożyć do tortownicy
- na wierzch można wylać galaretkę i udekorować owocami.
--
Pozdr.
Monika
"Przyjaciele są jak anioły, które ponoszą nas, kiedy nasze skrzydła mają
kłopoty z przypomnieniem sobie, jak się lata"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-18 19:35:55
Temat: sernik na zimno - genialny poprosze!wielka mam prosbe - jak w tytule.
nigdy w zyciu nie robilam sernika na zimno, a mam wielka ochote takowy
zjesc. ale zeby to nie byl taki zwyczajny sernik, tylko jakis ekstra. ma byc
delikatny, smietankowaty, waniliowaty, i rozpuszczac sie w ustach. po prostu
dobry. moze byc z jakimis bakaliami (czy do takiego na zimno mozna cos dodac
i bedzie dobre?) czy innym ciekawym wkladem (owoce??) badz nakladem. tylko,
zeby nie bylo trzeba niczego piec.
jak go zrobic?
przepraszam, ale nie mam zadnego "wkupnego" w postaci super-przepisu, a to
dlatego, ze ostatnio zywie sie glownie zupami z mrozonek... wiec nie bijcie
:-)
kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-18 19:52:09
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!On Mon, 18 Mar 2002 20:16:32 +0100, Zowisia <z...@p...onet.pl> wrote:
: "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał(a):
: > wielka mam prosbe - jak w tytule.
:
: O witamy - Import z hihota !!
milo mi byc powitana :)
hihocik ostatnio cichutki, czas sie rozejrzec za innymi lokalami.
: poczekaj cierpliwie, na pewno ktoś podrzuciCi
: serniczek taki.
czekam, czekam. najgorzej, ze zdaje sie juz kiedys wpadalam tu z podobnym
pytaniem, ale odpowiedz zaginela gdzies w pomroce dziejow, a ja jej nawet
nie wykorzystalam :( a zadze sernikowe budza sie znow!
: :))
: PS ja nie podaję, bo jestem na diecie psychologicznej
: - udaję, że słodyczy nie ma, i nie zbieram takich przepisów.
: To znaczy OFICJALNIE nie zbieram.
ale co to za slodycze - sama woda i ser! zdrowe, chude i pozywne :)
kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-18 20:08:34
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrna9chti.197.kkulpa@obora.slodki.domek...
> On Mon, 18 Mar 2002 20:29:23 +0100, Monique <m...@p...onet.pl> wrote:
> oo, smietanowcem mnie kiedys czestowali. dobry byl.
Zgadza się - dobry jest:-)
> a masz jakis ulubiony rodzaj smietany? bo one bywaja rozne. moze byc
danone?
> a swoja droga - bardzo bym chciala, zeby to bylo waniliowate. moze by
dodac 1
> serek waniliowy zamiast 1 smietany?
ja zazwyczaj stosuję danona 12%, innych nie używałam.
> serdeczne dzieki. bede probowac :)
>
> kasica
mam nadzieję, ze efekty będą pozytywne:-)
Smacznego:-)
--
Pozdr.
Monika
"Przyjaciele są jak anioły, które ponoszą nas, kiedy nasze skrzydła mają
kłopoty z przypomnieniem sobie, jak się lata"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-18 20:19:10
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!On Mon, 18 Mar 2002 20:29:23 +0100, Monique <m...@p...onet.pl> wrote:
: Ja mogę podać przepis na śmietanowiec - podobne to chyba do sernika na
: zimno, więc może skorzystasz.
oo, smietanowcem mnie kiedys czestowali. dobry byl.
: No więc:
: -śmietana (może być 12%, może być 18%, ja robiłam z 12 i była w porzadku - z
: 18 była ciut za "ciężka")
a masz jakis ulubiony rodzaj smietany? bo one bywaja rozne. moze byc danone?
a swoja droga - bardzo bym chciala, zeby to bylo waniliowate. moze by dodac 1
serek waniliowy zamiast 1 smietany?
[mniam]
: - na wierzch można wylać galaretkę i udekorować owocami.
serdeczne dzieki. bede probowac :)
kasica
--
"he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
wisdom"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-18 21:51:21
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!
Użytkownik Katarzyna Kulpa <k...@k...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:s...@o...slodki.domek...
> wielka mam prosbe - jak w tytule.
>
>
> jak go zrobic?
>
mój ulubiony sernik na zimno, pycha jest, łatwy bardzo i ślicznie wygląda po
zrobieniu
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis.php?przepis=20
2 serki homogenizowane
1/2 litra śmietany kremówki (30-35%)
3/4 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
cukier waniliowy
puszka ananasów
rodzynki
torebka galaretki ananasowej Smietanę kremówkę ubić, dodać do niej cukier
puder, cukier waniliowy i serki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
wody, przestudzić, dodać do masy. Wsypać wcześniej namoczone w wodzie
rodzynki i cząstki ananasa (4 plastry zostawic do dekoracji wierzchu).
Tortownicę wyłożyć lekko nasączonymi mlekiem biszkoptami. Wylać na nie
tężejącą masę. Na to dać galaretkę z pozostałymi plastrami ananasa i garstką
rodzynek. Wstawić do lodówki.
Smacznego.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-18 21:54:04
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!
Użytkownik Katarzyna Kulpa <k...@k...net> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:s...@o...slodki.domek...
> wielka mam prosbe - jak w tytule.
>
> ale zeby to nie byl taki zwyczajny sernik, tylko jakis ekstra. ma byc
> delikatny, smietankowaty, waniliowaty, <ciach> czy innym ciekawym
wkladem (owoce??) badz nakladem. tylko,
> zeby nie bylo trzeba niczego piec.
>
Ha, ha! A ja wiem, a ja znam! Wlasnie dokladnie to o co chodzi: Sernik na
zimno mandarynkowy. Moze byc? Spelnia wszystkie Twoje kryteria.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-19 06:53:32
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!
Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@k...net> napisał w wiadomości
news:slrna9cfcf.197.kkulpa@obora.slodki.domek...
> wielka mam prosbe - jak w tytule.
>
> nigdy w zyciu nie robilam sernika na zimno, a mam wielka ochote takowy
> zjesc. ale zeby to nie byl taki zwyczajny sernik, tylko jakis ekstra. ma
byc
> delikatny, smietankowaty, waniliowaty, i rozpuszczac sie w ustach. po
prostu
> dobry. moze byc z jakimis bakaliami (czy do takiego na zimno mozna cos
dodac
> i bedzie dobre?) czy innym ciekawym wkladem (owoce??) badz nakladem.
tylko,
> zeby nie bylo trzeba niczego piec.
>
> jak go zrobic?
> Witam!
Polecam mój sernik na zimno:
Galaretkę rozpuszczam w połowie wody wskazanej na przepisie ( szklanka) , po
przesygnięciu mieszam z serkiem waniliowym ( 400 g) np Campiny , wlewam do
salaterki i wstawiam do lodówki .Drugą galaretke rozpuszczam zgodnie z
przepisem . Na zastygniętym serniku układam owoce ( ananas,brzoskiwinie) i
zalewam zimna galaretką.
Łatwe i b. dobre.
Jola B.
> przepraszam, ale nie mam zadnego "wkupnego" w postaci super-przepisu, a to
> dlatego, ze ostatnio zywie sie glownie zupami z mrozonek... wiec nie
bijcie
> :-)
>
> kasica
> --
> "he that breaks the thing to find out what it is has left the path of
> wisdom"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-19 07:00:06
Temat: Re: sernik na zimno - genialny poprosze!Użytkownik Zowisia <z...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisała:
> O witamy - Import z hihota !!
To stanowczo za malo serdeczne powitanie... ;-)
Trzeba jeszcze dodac: witamy - Import ze zwierzakow :)
Wracajac do meritum... ostatni sernik na zimno jaki robilam byl wedlug
przepisu ze strony Grzesia: http://wwww.mniammniam.pl/p.php?p=231
Zwroc uwage, jak go sprytnie nazwal:
"Najprostszy sernik na świecie, co to go dzieci uwielbiają, a dorośli to też
[o ile zdążą się do niego dorwać]"
Przepis natomiast jest podobny do tego podanego juz przez Jolante Budzisz,
ale ja dodatkowo na spod tortownicy polozylam biszkopty.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |