| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-18 14:53:48
Temat: wkupne - mazurekWitam!
Od czasu do czasu tu zaglądam. czasem o coś zapytam (ostatnio o strudel -
ale nie dostałam odpowiedzi).
Zbliżają się Świąta Wielkanocne więc podam przepis na mazurek czekoladowy -
nie wiem skąd pochodzi przepis ale odkąd pamiętam zawsze był u babci na
święta.
300g mąki krupczatki
200g masła
100g cukru
3 gotowane żółtka
troszkę śmietany
Nalezy zrobić normalne ciasto kruche (może być w robocie). Zgodnie z
przepisem wyjdzie baardzo kruche. Ja ostatnio daję zwykłą mąkę zamiast
krupczatki. Mozna też dać nie wszystkie żółtka gotowane.
Masa czekoladowa:
125g cukru
125g masła
100 czekolady gorzkiej
3 łyżki wody
troszkę alkoholu (najlepszy jest koniak)
Należy roztopić masło i połaczyć z czekoladą i resztą składników. Podobno to
może nie wyjśc, ale mnie jeszcze nigdny nie nie wyszło.
Oczywiście ciasto nalezy upiec robiąc wokoło falbankę (można też zrobić
'przedziałki' np. na krzyż). Na lekko wystudzone nalezy nalać gorącą masę.
Jak troszkę ostygnie to należy przybrać czym się chce.
Próbowałam robić inne masy. Najprościej zrobić ze skondensowanego mleka w
puszce - gotuje się kilka (nie pamiętam ile) godzin (uwaga przy otwieraniu
puszki), a jeszcze prościej z roztopionych krówek. Jednak z żadną inna masą
nie smakuje tak jak z czekoladową.
Pozdrawiam,
Joanna
--
----------------------------------------------------
-----------------------
specjalistyczny serwis o papugach nimfach - http://nimfy.emernet.pl
http://papugi.emernet.pl - Papuzi Portal
----------------------------------------------------
------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-19 07:55:23
Temat: Re: wkupne - mazurekHej !!
Przymierzam się do zrobienia pierwszego w życiu mazurka :-))
i mam takie pytanie: w jakiej formie zwykle pieczesz takie coś? Jaka duża
powinna być?
Pozdrawiam !
Zuzanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-19 11:09:19
Temat: Re: wkupne - mazurek"Zuzanna Pazera" <z...@m...pl> wrote in message
news:a76qu1$gr$1@news.tpi.pl...
> Hej !!
>
> Przymierzam się do zrobienia pierwszego w życiu mazurka :-))
> i mam takie pytanie: w jakiej formie zwykle pieczesz takie coś? Jaka duża
> powinna być?
Normalna standardowa prostokątna blacha jest akurat, choć teraz już piekę w
takiej specjalnej mazurkowej bo 'zwykła' nie mieści mi się w piekarniku.
Ciasto rozkłada się (najwygodniej palcami, bez wcześniejszego rozwałkowania)
cienką warstwą.
Mazurek ten bardzo dobrze nadaje się na pierwszy raz - jest bardzo łatwe.
Życzę powodzenia.
Pozdrawiam,
Joanna
--
----------------------------------------------------
-----------------------
specjalistyczny serwis o papugach nimfach - http://nimfy.emernet.pl/
http://papugi.emernet.pl - Papuzi Portal - wszystko o papugach
----------------------------------------------------
------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |