« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-17 14:13:00
Temat: sezon na kalafioraDo tej pory z bułką tartą i masełkiem oraz w sałatkach.
Dziś - w jajku rozbełtanym z delikatem (czerwonym), zanurzony w bułce tartej
i na patelni usmażony. Pycha!
Znacie jeszcze jakieś sposoby postepowania z kalafiorem przed zjedzeniem?!
:)
Jeannatte
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-17 14:55:34
Temat: Re: sezon na kalafiora
Użytkownik "Jeannette" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> Znacie jeszcze jakieś sposoby postepowania z kalafiorem przed
zjedzeniem?!
> :)
Salatka prosciutka:
kalafior ugotowany na poltwardo, podzielony na rozyczki
puszka groszku
duuuuuuuuzo siekanego koperku albo pietruszki - mnie bardziej smakuje
z pietruszka
majonez wymieszany ze spora iloscia pieprzu oraz sokiem z 1/2 cytryny
zmieszac
odstawic na godzine w chlodne miejsce
zjesc, nie pobic sie nad miska :)
Pozdrawiam
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 16:48:02
Temat: Re: sezon na kalafiora
Użytkownik "Jeannette" <j...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:cas8vo$10t$1@news.onet.pl...
> Do tej pory z bułką tartą i masełkiem oraz w sałatkach.
> Dziś - w jajku rozbełtanym z delikatem (czerwonym), zanurzony w bułce
tartej
> i na patelni usmażony. Pycha!
> Znacie jeszcze jakieś sposoby postepowania z kalafiorem przed zjedzeniem?!
Kalafior jako surowizna z moim ukochanym czosnkiem. Umyć, podzielić
kalafiora na różyczki, zalać sosem i do lodówki na godzinkę żeby się
przegryzł. Sos: majonez (ja łączę z jogurtem, bo sam majonez mi za tłusty),
sok z cytryny, dużo koperku, sól no i czosnek - ilość zależy od upodobań.
Dla mnie pychotka, jak wszystko gdzie czosnek. Moja babcia robiła też
kotlety z kalafiora - chyba najpierw go gotowała, potem dodawała do takiego
miękkiego jajko (?), przyprawiała, obtaczała w bułce tartej i smażyła.Nie
pamiętam dokładnie, mała wtedy byłam.
pozdrawiam.
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 18:19:25
Temat: Re: sezon na kalafiorazapiekanka kalafiorowa
składniki:
-0,5 kg makaronu (rurki, świderki )
-30dag. białego sera
-1 kalafior
- żółty ser
-pieprz, sól, gałka muszkatołowa
-kawałek słoniny na skwarki
Makaron ugotować al dente, odstawić.
Ugotować kalafiora, do dużej miski włożyć rozkruszony biały ser, dodać
kalafiora, trochę startego żółtego sera i przyprawić do smaku. W naczyniu do
zapiekania układać naprzemiennie makaron polany skwarkami i wymieszany ser z
kalafiorem. Zasypać żółtym serem wymieszanym z parmezanem i rozbełtanymi 2
jajami. Zapiekać do zrumienienia. BOMBA!!!
POLECAM I POZDRAWIAM
gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 18:38:03
Temat: Re: sezon na kalafiorano i oczywiscie z frytkownicy...
pozdr i smacznego
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.705 / Virus Database: 461 - Release Date: 2004-06-12
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 18:43:07
Temat: Re: sezon na kalafiora
Użytkownik "tadek" <f...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:casof4$c0g$1@news.onet.pl...
> no i oczywiscie z frytkownicy...
> pozdr i smacznego
>
sie rozumie bez dwóch zdań
pozdro.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 20:12:48
Temat: Re: sezon na kalafiora
> Znacie jeszcze jakieś sposoby postepowania z kalafiorem przed
zjedzeniem?!
Polecam bardzo dobry sosik do kalafiorka, ja go daję głownie do
gotowanego, choć do surowego równie dobrze się nadaje.
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany (lub jogurtu)
szczypta pieprzu
szczypta soli
troszeczkę kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
łyżeczka cukru
i 1 lub 2 ząbki czosnku
do tego posiekany koperek
Sos jest czosnkowo słodko kwasny. Sosikiem polać cieply kalafiorek. Palce
lizać, jakiej ilości nie zrobię to zawsze do obiadku go brakuje:)
Pozdrawiam i życzę smacznego:)
Elma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 20:51:38
Temat: Re: sezon na kalafiora
Użytkownik "Elma" <e...@t...pl> napisał w wiadomości
news:casu07$bvr$1@io.pol-net.com.pl...
>
> > Znacie jeszcze jakieś sposoby postepowania z kalafiorem przed
> zjedzeniem?!
>
> Polecam bardzo dobry sosik do kalafiorka
Li - to- ści!
Uprasza się o stosowanie zdrobnień z umiarem, bo jak babcię kocham, zęby
bolą od tej słodyczy, zwłaszcza na kalafiorze. :-/
Sowa - z mafi
Matko jedyna - "kalafiorek" - bydle wielkie jak kapusta, jędrne i
prozaiczne, a tu "kalafiorek" i jeszcze w sosiku. :->
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 20:57:47
Temat: Re: sezon na kalafioraIn news:cat08m$bmi$1@news.onet.pl, Sowa wrote:
> Matko jedyna - "kalafiorek" - bydle wielkie jak kapusta, jędrne i
> prozaiczne, a tu "kalafiorek" i jeszcze w sosiku. :->
No co się tak dziwisz. Przecież to był kalafiorek na obiadek. Dla
krasnalków. ;-)
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-17 22:20:50
Temat: Re: sezon na kalafioraJeannette wrote:
> Do tej pory z bułką tartą i masełkiem oraz w sałatkach.
> Dziś - w jajku rozbełtanym z delikatem (czerwonym), zanurzony w bułce
> tartej i na patelni usmażony. Pycha!
> Znacie jeszcze jakieś sposoby postepowania z kalafiorem przed
> zjedzeniem?! :)
> Jeannatte
===
Ja, po prostu smażę na oliwie, a na koniec, dla smaku dodaję masła. Tak samo
postępuję z brokułami. Pyszności. Oczywiście, pod koniec smażenia dodaję
czosnek.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |