« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-01 12:11:59
Temat: Re: skrzydelka kurczakaWitanko ;-)))
Proponuję zrobić skrzydełka na słodko.
Niestety robię zawsze to tak na "oko", więc nie podam Ci dokładnej ilości
poszczególnych składników.
Skrzydełka dzielimy w stawach na 3 części. Jeśli nie lubisz obgryzać
końcówek, to je po prostu przeznacz na jakiś mały rosołek, lub wyrzuć.
Następnie wrzucamy te pochlastane skrzydełka do garnka lub na patelnię i
obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Z tego co pamiętam, to było w
oryginalnym przepisie jakieś 20 minut, a później wylewamy tę wodę. Jednakże
ja nie wylewam, tylko dodaję resztę składników, czyli: kilka ząbków czosnki
porojonego lub potraktowanego wyciskarką, odrobinę imbiru (w korzeniu lub
proszku), sos sojowy i miód. Ile dokładnie? Nie wiem... Sos ma wyjść taki
słodko-gorzkawy. Więc w zależności dodaję albo miodu albo imbiru. Tak to
skrzydełka gotujemy w takim sosiku. Dobrze by było, gdyby nie przykrywać,
jak woda odparuje porządnie, to pozostaje taki sos, którym osobiście polewam
sobie ryż. Do tego jakaś surówka i gotowe.
Życzę smacznego.
Acha. W taki sam sposób robiłam udka kurczęce, tylko je trzeba dłużej
gotować w tym sosiku, żeby mięsko porządnie schwyciło ten charakterystyczny
smaczek...
Pozdrówka
Milena
-----Oryginalna wiadomość-----
Od: Anna [mailto:a...@r...fm]
Wysłano: Thursday, February 01, 2001 12:12 PM
Do: p...@n...pl
Temat: Re: skrzydelka kurczaka
[ciachu]
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-02 07:30:41
Temat: Re: skrzydelka kurczakaUżytkownik Milena Daniun <m...@m...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:70F0F34EC8A9D4119
6C100A0C9FB06BE38121B@cen_new.mbr.com.pl...
> Witanko ;-)))
>
> Proponuję zrobić skrzydełka na słodko.
> Niestety robię zawsze to tak na "oko", więc nie podam Ci dokładnej ilości
> poszczególnych składników.
>
> Skrzydełka dzielimy w stawach na 3 części. Jeśli nie lubisz obgryzać
> końcówek, to je po prostu przeznacz na jakiś mały rosołek, lub wyrzuć.
> Następnie wrzucamy te pochlastane skrzydełka do garnka lub na patelnię i
> obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Z tego co pamiętam, to było w
> oryginalnym przepisie jakieś 20 minut, a później wylewamy tę wodę.
Jednakże
> ja nie wylewam, tylko dodaję resztę składników, czyli: kilka ząbków
czosnki
> porojonego lub potraktowanego wyciskarką, odrobinę imbiru (w korzeniu lub
> proszku), sos sojowy i miód
Proponuje dodac do tego chili, ketchup +koncentrat pomidorowy, rozdrobniona
gorczyce, bedzie z tego super slodko-ostry smak. Ja robie tak cale
skrzydelka i w szybkowarze, sos ktory powstaje z tego, czasami bardziej
smakuje mi niz skrzydelka
Janusz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |