Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: m...@m...com.pl (Milena Daniun)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: skrzydelka kurczaka
Date: 1 Feb 2001 13:11:59 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 41
Message-ID: <70F0F34EC8A9D41196C100A0C9FB06BE38121B@cen_new.mbr.com.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8BIT
X-Trace: newsgate.onet.pl 981029519 1331 213.180.128.22 (1 Feb 2001 12:11:59 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 1 Feb 2001 12:11:59 GMT
X-Mailer: Internet Mail Service (5.5.2650.21)
X-Received: by charon.mbr.com.pl with Internet Mail Service (5.5.2650.21) id
<1CYL0RRM>; Thu, 1 Feb 2001 12:52:31 +0100
X-Received: by charon.mbr.com.pl with Internet Mail Service (5.5.2650.21) id
<1CYL0RRM>; Thu, 1 Feb 2001 12:52:31 +0100
X-Received: by charon.mbr.com.pl with Internet Mail Service (5.5.2650.21) id
<1CYL0RRM>; Thu, 1 Feb 2001 12:52:31 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:42667
Ukryj nagłówki
Witanko ;-)))
Proponuję zrobić skrzydełka na słodko.
Niestety robię zawsze to tak na "oko", więc nie podam Ci dokładnej ilości
poszczególnych składników.
Skrzydełka dzielimy w stawach na 3 części. Jeśli nie lubisz obgryzać
końcówek, to je po prostu przeznacz na jakiś mały rosołek, lub wyrzuć.
Następnie wrzucamy te pochlastane skrzydełka do garnka lub na patelnię i
obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Z tego co pamiętam, to było w
oryginalnym przepisie jakieś 20 minut, a później wylewamy tę wodę. Jednakże
ja nie wylewam, tylko dodaję resztę składników, czyli: kilka ząbków czosnki
porojonego lub potraktowanego wyciskarką, odrobinę imbiru (w korzeniu lub
proszku), sos sojowy i miód. Ile dokładnie? Nie wiem... Sos ma wyjść taki
słodko-gorzkawy. Więc w zależności dodaję albo miodu albo imbiru. Tak to
skrzydełka gotujemy w takim sosiku. Dobrze by było, gdyby nie przykrywać,
jak woda odparuje porządnie, to pozostaje taki sos, którym osobiście polewam
sobie ryż. Do tego jakaś surówka i gotowe.
Życzę smacznego.
Acha. W taki sam sposób robiłam udka kurczęce, tylko je trzeba dłużej
gotować w tym sosiku, żeby mięsko porządnie schwyciło ten charakterystyczny
smaczek...
Pozdrówka
Milena
-----Oryginalna wiadomość-----
Od: Anna [mailto:a...@r...fm]
Wysłano: Thursday, February 01, 2001 12:12 PM
Do: p...@n...pl
Temat: Re: skrzydelka kurczaka
[ciachu]
--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|