| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-19 08:04:01
Temat: slod z kielkow pszenicyWitam!
Gdzies kiedys miałam przepis jak zrobic slod (słód) z kielkow pszenicy,
ale mi "wcielo".
Pamietam, ze nalezalo je pogrzewac, zeby fermentowaly (i wytwarzaly
cukier), ale nie za dlugo, a potem nalezalo odparowac taka "slodka
wode". Szczegolow niestety nie znam, a chetnie bym sobie przpomniala.
Pomozecie? ;o)
Frufel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-22 12:42:53
Temat: Re: slod z kielkow pszenicy
Użytkownik "Frufel" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3AB5BD71.789429C1@wp.pl...
> Witam!
>
> Gdzies kiedys miałam przepis jak zrobic slod (słód) z kielkow
pszenicy,
> ale mi "wcielo".
> Pamietam, ze nalezalo je pogrzewac, zeby fermentowaly (i wytwarzaly
> cukier), ale nie za dlugo, a potem nalezalo odparowac taka "slodka
> wode". Szczegolow niestety nie znam, a chetnie bym sobie przpomniala.
> Pomozecie? ;o)
>
> Frufel
Słód robi się jęczmienny z tego co wiem :
Jęczmień należy namoczyć w ciepłej ok 35C wodzie
rozłożyć na blaszelub w kuwecie warstwą ok. 2-3cm
odstawić do ciepła. Od czasu do czasu przemieszać,
ewentualnie zrosić wodą.Gdy ziarno wybije kiełki na 10-15
mm, wysuszyć na blasze na złocisty kolor w piekarniku.
Następnie rozetrzeć na sicie, aby odpadły kiełki i zemleć na mąkę,
przechowywać w hermetycznym słoju.
ps. ciekawe do czego potrzebujesz słodu? :o))))
pozdr.Alex
aha mam w sprzedaży książkę "Domowe piwa, wina, cydry, nalewki, kremy."
Zdzisława T. Nowickiego
Wysyłam za zaliczeniem pocztowym a 25pln + koszta
przesyłki s...@i...pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 11:39:44
Temat: Re: slod z kielkow pszenicyAleksander Kłosiewicz wrote:
> Słód robi się jęczmienny z tego co wiem :
> Jęczmień należy namoczyć w ciepłej ok 35C wodzie
> rozłożyć na blaszelub w kuwecie warstwą ok. 2-3cm
> odstawić do ciepła. Od czasu do czasu przemieszać,
> ewentualnie zrosić wodą.Gdy ziarno wybije kiełki na 10-15
> mm, wysuszyć na blasze na złocisty kolor w piekarniku.
> Następnie rozetrzeć na sicie, aby odpadły kiełki i zemleć na mąkę,
> przechowywać w hermetycznym słoju.
z informacji, jakie przyslal mi Wojtek Matlacki wynika, ze nie jest tak
latwo wyhodowac kielki z jeczmienia, bo w procesie usuwania plewow
uszkadza sie ziarna tak, ze nie moga potem wykielkowac. Dlatego
"latwiejsza w obsludze" jest pszenica.
> ps. ciekawe do czego potrzebujesz słodu? :o))))
do niczego wielkiego :o) Tzn. wiem, ze jest zdrowy (zdecydowanie
zdrowszy od cukru), i chcialam sobie cos takiego wyprodukowac w celach
eksperymentalnych.
Frufel
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-23 12:18:43
Temat: Re: slod z kielkow pszenicy
> > ps. ciekawe do czego potrzebujesz słodu? :o))))
> do niczego wielkiego :o) Tzn. wiem, ze jest zdrowy (zdecydowanie
> zdrowszy od cukru), i chcialam sobie cos takiego wyprodukowac w
celach
> eksperymentalnych.
>
> Frufel
Eeee szkoda ;-(( bo gdyby co innego to służę radą
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-29 09:07:18
Temat: Re: slod z kielkow pszenicy
Frufel <f...@w...pl> w wiadomości news:3ABB3600.E03D8A70@wp.pl napisał(a):
(...)
> do niczego wielkiego :o) Tzn. wiem, ze jest zdrowy (zdecydowanie
> zdrowszy od cukru), i chcialam sobie cos takiego wyprodukowac w celach
> eksperymentalnych.
też bym chciał kiedyś. ale taniej i szybciej wychodzi mi sklepowy. kupuję od
jakiegos czasu regularnie. polecam jęczmienny. wyrazisty smak, a pszeniczny
jak miód tylko delikatniejszy.
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |