Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!mimuw.ed
u.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: slod z kielkow pszenicy
Date: Thu, 22 Mar 2001 13:42:53 +0100
Organization: InterNetia Telekom
Lines: 36
Message-ID: <99cs1i$s5r$3@news.internetia.pl>
References: <3...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: as1-219.starogard.dialup.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.internetia.pl 985265010 28859 62.148.64.219 (22 Mar 2001 12:43:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Mar 2001 12:43:30 GMT
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47090
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Frufel" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3AB5BD71.789429C1@wp.pl...
> Witam!
>
> Gdzies kiedys miałam przepis jak zrobic slod (słód) z kielkow
pszenicy,
> ale mi "wcielo".
> Pamietam, ze nalezalo je pogrzewac, zeby fermentowaly (i wytwarzaly
> cukier), ale nie za dlugo, a potem nalezalo odparowac taka "slodka
> wode". Szczegolow niestety nie znam, a chetnie bym sobie przpomniala.
> Pomozecie? ;o)
>
> Frufel
Słód robi się jęczmienny z tego co wiem :
Jęczmień należy namoczyć w ciepłej ok 35C wodzie
rozłożyć na blaszelub w kuwecie warstwą ok. 2-3cm
odstawić do ciepła. Od czasu do czasu przemieszać,
ewentualnie zrosić wodą.Gdy ziarno wybije kiełki na 10-15
mm, wysuszyć na blasze na złocisty kolor w piekarniku.
Następnie rozetrzeć na sicie, aby odpadły kiełki i zemleć na mąkę,
przechowywać w hermetycznym słoju.
ps. ciekawe do czego potrzebujesz słodu? :o))))
pozdr.Alex
aha mam w sprzedaży książkę "Domowe piwa, wina, cydry, nalewki, kremy."
Zdzisława T. Nowickiego
Wysyłam za zaliczeniem pocztowym a 25pln + koszta
przesyłki s...@i...pl
|