Data: 2001-03-23 11:39:44
Temat: Re: slod z kielkow pszenicy
Od: Frufel <f...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aleksander Kłosiewicz wrote:
> Słód robi się jęczmienny z tego co wiem :
> Jęczmień należy namoczyć w ciepłej ok 35C wodzie
> rozłożyć na blaszelub w kuwecie warstwą ok. 2-3cm
> odstawić do ciepła. Od czasu do czasu przemieszać,
> ewentualnie zrosić wodą.Gdy ziarno wybije kiełki na 10-15
> mm, wysuszyć na blasze na złocisty kolor w piekarniku.
> Następnie rozetrzeć na sicie, aby odpadły kiełki i zemleć na mąkę,
> przechowywać w hermetycznym słoju.
z informacji, jakie przyslal mi Wojtek Matlacki wynika, ze nie jest tak
latwo wyhodowac kielki z jeczmienia, bo w procesie usuwania plewow
uszkadza sie ziarna tak, ze nie moga potem wykielkowac. Dlatego
"latwiejsza w obsludze" jest pszenica.
> ps. ciekawe do czego potrzebujesz słodu? :o))))
do niczego wielkiego :o) Tzn. wiem, ze jest zdrowy (zdecydowanie
zdrowszy od cukru), i chcialam sobie cos takiego wyprodukowac w celach
eksperymentalnych.
Frufel
|