Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Frufel <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: slod z kielkow pszenicy
Date: Fri, 23 Mar 2001 12:39:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 21
Message-ID: <3...@w...pl>
References: <3...@w...pl> <99cs1i$s5r$3@news.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.25.98.205
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 985347419 10857 213.25.98.205 (23 Mar 2001 11:36:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Mar 2001 11:36:59 GMT
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.6 [en] (Win95; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:47216
Ukryj nagłówki
Aleksander Kłosiewicz wrote:
> Słód robi się jęczmienny z tego co wiem :
> Jęczmień należy namoczyć w ciepłej ok 35C wodzie
> rozłożyć na blaszelub w kuwecie warstwą ok. 2-3cm
> odstawić do ciepła. Od czasu do czasu przemieszać,
> ewentualnie zrosić wodą.Gdy ziarno wybije kiełki na 10-15
> mm, wysuszyć na blasze na złocisty kolor w piekarniku.
> Następnie rozetrzeć na sicie, aby odpadły kiełki i zemleć na mąkę,
> przechowywać w hermetycznym słoju.
z informacji, jakie przyslal mi Wojtek Matlacki wynika, ze nie jest tak
latwo wyhodowac kielki z jeczmienia, bo w procesie usuwania plewow
uszkadza sie ziarna tak, ze nie moga potem wykielkowac. Dlatego
"latwiejsza w obsludze" jest pszenica.
> ps. ciekawe do czego potrzebujesz słodu? :o))))
do niczego wielkiego :o) Tzn. wiem, ze jest zdrowy (zdecydowanie
zdrowszy od cukru), i chcialam sobie cos takiego wyprodukowac w celach
eksperymentalnych.
Frufel
|