Data: 2001-03-22 12:42:53
Temat: Re: slod z kielkow pszenicy
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Frufel" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3AB5BD71.789429C1@wp.pl...
> Witam!
>
> Gdzies kiedys miałam przepis jak zrobic slod (słód) z kielkow
pszenicy,
> ale mi "wcielo".
> Pamietam, ze nalezalo je pogrzewac, zeby fermentowaly (i wytwarzaly
> cukier), ale nie za dlugo, a potem nalezalo odparowac taka "slodka
> wode". Szczegolow niestety nie znam, a chetnie bym sobie przpomniala.
> Pomozecie? ;o)
>
> Frufel
Słód robi się jęczmienny z tego co wiem :
Jęczmień należy namoczyć w ciepłej ok 35C wodzie
rozłożyć na blaszelub w kuwecie warstwą ok. 2-3cm
odstawić do ciepła. Od czasu do czasu przemieszać,
ewentualnie zrosić wodą.Gdy ziarno wybije kiełki na 10-15
mm, wysuszyć na blasze na złocisty kolor w piekarniku.
Następnie rozetrzeć na sicie, aby odpadły kiełki i zemleć na mąkę,
przechowywać w hermetycznym słoju.
ps. ciekawe do czego potrzebujesz słodu? :o))))
pozdr.Alex
aha mam w sprzedaży książkę "Domowe piwa, wina, cydry, nalewki, kremy."
Zdzisława T. Nowickiego
Wysyłam za zaliczeniem pocztowym a 25pln + koszta
przesyłki s...@i...pl
|