Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: slodkie migdaly (bylo Re: masa marcepanowa)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: slodkie migdaly (bylo Re: masa marcepanowa)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-25 12:06:14

Temat: Re: slodkie migdaly (bylo Re: masa marcepanowa)
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


-----Original Message-----
From: Wladyslaw Los <w...@t...com.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 25 stycznia 2001 07:01
Subject: Re: slodkie migdaly (bylo Re: masa marcepanowa)
>Gorzkie sa bardzo gorzkie i aromatyczne. Dawnymi czasy dodawano zawsze
>kilka gorzkich migdalow do paczuszki slodkich dla zapachu, co bylo
>udreka dzieci wyjadajacych bakalie z szafek. Teraz tak sie nie robi, a
>tez nie widzialem gorzkich migdalow sprzedawanych oddzielnie.
Nie robi sie, bo w wiekszosci krajow europejskich (w Polsce chyba tez)
gorzkie migdaly nie sa juz dopuszczone do sprzedazy (albo ich sprzedaz
bardzo ograniczono) ze wzgledu na trujace substancje, ktore zawieraja
(glownie kwas pruski). Uzywa sie zamiast nich esencji. Esencje taka
uzyskuje sie poprzez destylację mieszanki wody i gorzkich migdałow; sklada
sie ona prawie wylacznie z benzaldehydu i nie zawiera kwasu pruskiego.
Herbatka

--
Archiwum grupy http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-01-26 13:33:49

Temat: Re: slodkie migdaly (bylo Re: masa marcepanowa)
Od: "Bartek" <n...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


> >Gorzkie sa bardzo gorzkie i aromatyczne. Dawnymi czasy dodawano zawsze
> >kilka gorzkich migdalow do paczuszki slodkich dla zapachu, co bylo
> >udreka dzieci wyjadajacych bakalie z szafek. Teraz tak sie nie robi, a
> >tez nie widzialem gorzkich migdalow sprzedawanych oddzielnie.
> Nie robi sie, bo w wiekszosci krajow europejskich (w Polsce chyba tez)
> gorzkie migdaly nie sa juz dopuszczone do sprzedazy (albo ich sprzedaz
> bardzo ograniczono) ze wzgledu na trujace substancje, ktore zawieraja
> (glownie kwas pruski). Uzywa sie zamiast nich esencji. Esencje taka
> uzyskuje sie poprzez destylację mieszanki wody i gorzkich migdałow; sklada
> sie ona prawie wylacznie z benzaldehydu i nie zawiera kwasu pruskiego.
> Herbatka

To ciekawe, przed swietami w selgrosie kupilam duza, kilogramowa paczke
migdalow - chyba firmy Kresto, albo jakos podobnie, i wlasnie tam znalazlam
kilka gorzkich ( naprawde gorzkich, chyba nic bardziej gorzkiego w zyciu nie
jadlam) migdalow, bylo ich tyle ze mniej wiecej na jedna garsc migdalow
"zwyczajnych" zdazal sie jeden gorzki. Jak juz wiedzialam ze tam sa, to za
kazdym razem, palaszujac garsc migdalow zastanawialam sie jak wykryc tego
gorzkiego - i nigdy mi sie to nie udalo - chyba z zewnatrz niczym sie nie
roznia :))
Taki gorzki migdal to jak przyslowiowa lyzka dziegciu w beczce miodu - fuj
Pozdrawiam
Nikusia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szarlotka z kruszonka kokosowa
ogorki na ostro - 2 wersje
Ryba w sosie beszamelowym
smacznego
Tort z bita smietana

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »