| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-25 12:03:37
Temat: Szarlotka z kruszonka kokosowa
Zrobila wczoraj szarlotke, zeby sie mojemu mezowi przyjemniej chorowalo :) i
wyszla bardzo dobra, wiec sie dziele:
Spod:
100g masla lub margaryny (ja wzielam Kasie)
160g maki
50g cukru (puder bedzie chyba nawet lepszy)
1 zoltko
Wszystko zimne szybko wyrabiam i na ok 60 min, do lodowki (zawiniete w folie
alu)
Jablka dusze, pod koniec (kiedy odparuja) dodaje cukru i cynamonu do smaku
(wzielam kilogram jablek, ale z powodzeniam mogloby byc wiecej)
Kruszonka:
50g masla/margaryny
5 bardzo czubatych lyzek maki
4 czubate lyzki wiorkow kokosowych
4 lyzki cukru
cukier waniliowy
Wszystko lekko polaczyc, tak jak na kruszonke (nie starac sie zrobic kuli -
to maja byc takie kulki i okruchy).
Posmarowac forme tluszczem (polecam szklane formy), wylozyc na nia spod (ja
staram sie dosyc rownomiernie rozlozyc na spod i na brzegi formy), na to
jablak a na jablka kruszonka. Piec ok 50 min w temp 170 st. C
--
Pozdrawiam,
MMJ
... Always look on the bright side of life ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-25 20:06:17
Temat: Re: Szarlotka z kruszonka kokosowaMarta MJ wrote:
>
> Zrobila wczoraj szarlotke, zeby sie mojemu mezowi przyjemniej chorowalo :) i
> wyszla bardzo dobra, wiec sie dziele: [...]
a wiesz ze prawie weganskie ciasto zrobilas?
wystarczy zamiast zoltka dodac luzke maki kukurydzianej (ew. sojowej) i
gotowe! :)))))
a dobre weganskie ciasto w swietle naszych przyzwyczajen (polakow) to nie
byle co....
a swoja droga: chcialam zapytac ile jablek tak na oko jest potrzebne? i na
jakiego rozmiaru forme te proporcje? bo ja mam tendencje do wrzucania na
zbyt duza i pozniej wychodzi mi taki cienias co wyglada jakby mu sie nie
wyroslo ;p
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |