« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-23 12:29:46
Temat: smazone pomidory/sosWitam!
Widzialem w sklepie sos pomidorowy do makaronu w sloiku. Wedlug opisu
skladal sie ze smazonych pomidorow, oliwy i przypraw. Stal gdzies obok
sloikow z pesto.
Szukalem przepisu w Internecie na cos takiego, ale znalazlem tylko na
smazone pomidory w plastrach.
Moze ktos juz robil i podpowie jakis ciekawy przepis na taki dobry sos
pomidorowy do makaronu (bezmiesny)?
--
Nastyd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-23 13:50:56
Temat: Re: smazone pomidory/sos
Użytkownik "Nastyd" <n...@d...o2.pl> napisał w wiadomości
news:d9ea9f$nn4$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Szukalem przepisu w Internecie na cos takiego, ale znalazlem tylko na
> smazone pomidory w plastrach.
> Moze ktos juz robil i podpowie jakis ciekawy przepis na taki dobry sos
> pomidorowy do makaronu (bezmiesny)?
>
No ja robie tylko takie smazone w plastrach - nie pozwalam im sie rozpasc i
jak sa miekkie to bardzo ostroznie z nimi postepuje. Pozniej takimi
plastrami obkladam makaron posypany serem i wyglada ladnie ;-) A jak
smakuje....
A sos z tego nietrudno zrobic... wystarczy pozwolic sie pomidora rozciapac i
gotowe... Oczywiscie smazone na oliwie z przyprawami...
Pzdr,
IN_(oooo olsnilo mnie, juz wiem co na obiad upichce... 5 minut i gotowy
obiadek...)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-23 16:46:29
Temat: Re: smazone pomidory/sos
Użytkownik "IN_" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d9een7$r23$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Nastyd" <n...@d...o2.pl> napisał w
> wiadomo?ci news:d9ea9f$nn4$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Szukalem przepisu w Internecie na cos takiego, ale znalazlem tylko na
>> smazone pomidory w plastrach.
>> Moze ktos juz robil i podpowie jakis ciekawy przepis na taki dobry sos
>> pomidorowy do makaronu (bezmiesny)?
>>
> No ja robie tylko takie smazone w plastrach - nie pozwalam im sie rozpasc
> i jak sa miekkie to bardzo ostroznie z nimi postepuje. Pozniej takimi
> plastrami obkladam makaron posypany serem i wyglada ladnie ;-) A jak
> smakuje....
>
> A sos z tego nietrudno zrobic... wystarczy pozwolic sie pomidora rozciapac
> i gotowe... Oczywiscie smazone na oliwie z przyprawami...
>
> Pzdr,
> IN_(oooo olsnilo mnie, juz wiem co na obiad upichce... 5 minut i gotowy
> obiadek...)
Jednak nie można zapomnieć o ściągnięciu wcześniej skórek z pomidora! Bo
inaczej będzie nieładnie wyglądał i smakował.
By ściągnąć skórkę bez problemów, wystarczy pomidory solidnie sparzyć
wrzątkiem! Ja to nawet po wrzuceniu na wrzącą wodę prze chilę je gotuję (ok.
1 min.)
Zirhan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-23 18:59:38
Temat: Re: smazone pomidory/sos
Le jeudi 23 juin 2005 ? 14:29:46, dans <d9ea9f$nn4$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Moze ktos juz robil i podpowie jakis ciekawy przepis na taki dobry sos
> pomidorowy do makaronu (bezmiesny)?
Moj uniwersalny sos pomidorowy (uniwersalny poniewaz dodawalam go
kiedys do pizzy, zanim zaczelam dodawac pesto).
0,5 kg pomidorow sparzyc, 1 ladna cebule pokroic i podsmazyc, na to
wrzucic pociete pomidory. Posolic, popieprzyc, dodac 1 kostka cukru i
tymianek oraz rozgniecony wg ulubionej techniki zabek czosnku. Ma
bulgotac pod przykryciem jakies pol godziny, az sie pomidory i cebula
troche rozpadna. Pod koniec gotowania rozbeltac w sosie lyzke
koncentratu (w celu polepszenia koloru) i, w istatniej chwili, wrzucic
swieza pocieta bazylie.
I po krzyku :)
Acha, czasami dodaje troche marchewki w plasterkach, na sposob wloski.
A czasami pieczarki. Lub pietruszke zamiast bazylii na koniec.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-06-24 08:44:03
Temat: Re: smazone pomidory/sos
Użytkownik "zirhan" <z...@o...pl> napisał w wiadomości
news:d9ep12$rmt$1@news.onet.pl...
> Jednak nie można zapomnieć o ściągnięciu wcześniej skórek z pomidora! Bo
> inaczej będzie nieładnie wyglądał i smakował.
Co do wygladu > No do sosu to trzeba raczej sciagnac, a do pomidorkow
smazonych wlasnie nie... Bo to skorka ja trzyma w calosci...
A co do smaku > Twierdzisz, ze skorka pomidora ma smak? Kurcze, ja myslalam
ze jest raczej bez smaku. Jedynie "staje w gardle".
Ja do sosow ja sciagam, ale w kazdej innej postaci zjadam ;-) A znam ludzi
co nawet do salatek sciagaja... No coz... ale ja jem wszystko ze skorka,
nawet bob (skorka jest najlepsza ;-))
> By ściągnąć skórkę bez problemów, wystarczy pomidory solidnie sparzyć
> wrzątkiem! Ja to nawet po wrzuceniu na wrzącą wodę prze chilę je gotuję
> (ok. 1 min.)
To zeby sobie ulatwic, lepiej ta skorke wczesniej naciac... tak jakby sie
pomidorka w cwiartki kroilo... a potem na pol minutki do wrzatku... I wtedy
skorke latwo sciagnac...
Pzdr,
IN_(co sie uwielbia czepiac...)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |