Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!individua
l.net!not-for-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: smazone pomidory/sos
Date: Thu, 23 Jun 2005 20:59:38 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd.
Lines: 29
Message-ID: <2012112475$20050623205942@ewcia.kloups>
References: <d9ea9f$nn4$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: e...@g...com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-15
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: individual.net yH7CkV+mF30WdbBj6yCUdA73INyqmLyn041Da75mVoaKwVOWyR
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <d9ea9f$nn4$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Comment-To: Nastyd
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:242233
Ukryj nagłówki
Le jeudi 23 juin 2005 ? 14:29:46, dans <d9ea9f$nn4$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Moze ktos juz robil i podpowie jakis ciekawy przepis na taki dobry sos
> pomidorowy do makaronu (bezmiesny)?
Moj uniwersalny sos pomidorowy (uniwersalny poniewaz dodawalam go
kiedys do pizzy, zanim zaczelam dodawac pesto).
0,5 kg pomidorow sparzyc, 1 ladna cebule pokroic i podsmazyc, na to
wrzucic pociete pomidory. Posolic, popieprzyc, dodac 1 kostka cukru i
tymianek oraz rozgniecony wg ulubionej techniki zabek czosnku. Ma
bulgotac pod przykryciem jakies pol godziny, az sie pomidory i cebula
troche rozpadna. Pod koniec gotowania rozbeltac w sosie lyzke
koncentratu (w celu polepszenia koloru) i, w istatniej chwili, wrzucic
swieza pocieta bazylie.
I po krzyku :)
Acha, czasami dodaje troche marchewki w plasterkach, na sposob wloski.
A czasami pieczarki. Lub pietruszke zamiast bazylii na koniec.
Ewcia
--
Niesz
|